Belföld

Jogtalan devizahitelek: Újabb bankot meszelt el a Szegedi Törvényszék

Maróthy Kornél (maróthy kornél, szeged, ügyvéd)
Maróthy Kornél (maróthy kornél, szeged, ügyvéd)

Hétfőn az FHB Bank egyik 20 milliós devizahiteles kölcsönszerződését mondta ki semmisnek a Szegedi Törvényszék. Az ítélet nem jogerős.

Még 2008-ban két magánszemély mintegy 20 millió forintos, svájci frank alapú, szabad felhasználású hitelt vett föl a szegedi FHB Banktól. „Fél év után látszott, hogy a kamatok furcsa módon megugrottak, és jelentősen emelkedtek a törlesztő részletek” – nyilatkozta a Szeged24-nek Maróthy Kornél ügyvéd.

Hétfői – nem jogerős ítéletében – a Szegedi Törvényszék érvénytelennek mondta ki a szerződést. A bíróság szerint jogtalan a bank által használt árfolyamrés, valamint az ügyféllel aláíratott szerződés sem felel meg a magyar jogszabályoknak, mivel nem tartalmazza a törvény által kötelezően előirt tartalmi elemeket.

„A szerződés alapján nem volt tudható, hogy pontosan mekkora összeget kaptak az ügyfelek, illetve az sem volt világos, hogy mennyi pénzt kell majd visszafizetniük” – közölte az ügyvéd, aki hozzátette: másfél-kétmillió forintos különbség volt a bank által számolt összeg és a ténylegesen folyósított összeg között.

Fotó: Iványi Aurél/Szeged24

Az ítélet egyelőre nem jogerős: a bank fellebbezhet a másodfokú bírósághoz. A bírósági joggyakorlat miatt azonban a bankok egyre inkább a megegyezésre törekszenek.

Mint azt a Szeged24 korábban megírta: szeptemberben a K&H Bank egyik devizaszerződését mondta ki törvénysértőnek a Szegedi Törvényszék. Egy szegedi devizahiteles 30 millió forintos kölcsöne után csaknem 75 millió forintot követelt vissza a bank.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik