Belföld

Fagyos éjszaka fenyeget

felhos-napos(210x140)(1).jpg (felhős idő, időjárás, napsütés, )
felhos-napos(210x140)(1).jpg (felhős idő, időjárás, napsütés, )

A héten szeszélyes idő lesz, 1 fokig is hűlhet a levegő csütörtökön éjjel, de lesznek 17 fokos nappalok is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzése szerint nem lesz olyan szép idő a héten, mint az elmúlt két hétben.

Hétfő

Többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, inkább csak délen, délkeleten lehetnek rövidebb napos időszakok. Kisebb eső, zápor több helyen valószínű, északkeleten délután tartós esőre is számítani lehet. A szél a Dunántúl északi felén többfelé megerősödhet.
Éjjel 5-10, napközben 10-15 fopk várható.

Kedd

Erősen felhős vagy borult lesz az ég, sokfelé várható eső, záporeső. Jelentős mennyiségű csapadékra is készülni kell. A szél megélénkülhet, helyenként meg is erősödhet.
hajnalban 8-13, napközben 9-17 fok valószínű.

Szerda

Szórványosan alakulnak ki záporok, főként délután hosszabb napos időszakok is lehetnek. Erős, viharos széllel is számolni kell.
Éjjel 4-10, délután 10-15 fok várható.

Csütörtök

Több-kevesebb napsütésre már mindenütt számítani lehet, csapadék nem valószínű. Napközben az eleinte még erős, helyenként viharos szél mérséklődni fog.
Éjszaka 1-6, délután 9-14 fok valószínű.

Péntek

Néhol napos és erősen felhős, máshol párás, helyenként ködös lehet az idő. Egyes területeken legfeljebb szitálás alakulhat ki. Napközben megélénkülhet a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 1 és 8, a legmagasabb hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul.

Szombat

Közepesen és erősen felhős, párás, helyenként ködös tájak egyaránt lesznek. A nyugati és az északi országrészben előfordulhat kisebb eső. A szél megélénkülhet, a Dunántúlon néhol meg is erősödhet. A leghidegebb órákban 3 és 10 fok közötti hőmérsékletre lehet számítani. A nappali maximumok 11 és 17 fok között alakulnak.

Vasárnap

Többnyire erősen felhős lesz az ég, ismét több helyen várható eső, záporeső és a szél is megerősödhet.
A minimum-hőmérséklet 5 és 12 fok között valószínű. Napközben 11-17 fokig melegszik a levegő.

A folytatásban fokozatosan tovább csökkenhet a felhőzet, a hónap közepére novembernek megfelelő hideg alakulhat ki, és – a koponyeg.hu előrejelzése szerint – megjelenhetnek az első hózáporok.

Fagyás, kihúlés – erre ügyeljünk

Kezdődik a kihűlések szezonja – akinek a szomszédjában vagy ismerősei körében kis pénzű, magányos, esetleg beteg, idős ember él, időről időre ellenőrizze, minden rendben van-e, hisz a kihűlések nagy százalékban lakáson belül történnek.

Fagyhalálnak mondjuk, pedig általában kihűlésről van szó – a fagyás helyi természetű sérülés, égési sebhez hasonló jelenség, a bőr pirosodásával, hólyagosodásával jár. Felületes esetben a szövetek károsodnak csak (de az lehet olyan mértékű, hogy sebészi úton kell eltávolítani), súlyos esetben akár a csont is megfagyhat. A fagyott területet ne dörzsöljük (hóval sem), hanem 40-42 fokos vízben melegítsük fel.

A kihűlés a test vészes lehűlése, melynek az esetek 40-70%-ában halál a vége. A közkeletű vélekedéssel szemben nemcsak fagypont alatti hőmérsékleten történhet meg. Kihűlésről beszélünk, ha a test hőmérséklete 35 fok alá megy. Hideg vízben percek alatt kihűlhetünk. A kihűlés egyik fázisában jelentkezik az ún. elrejtőzés, ami a téli álomhoz hasonló, ösztönös viselkedés: a kihűlőfélben lévő ember összehúzódik és elbújik valami félreeső helyre. A drog- és alkoholfogyasztás, a nagyon alacsony vércukorszint megkönnyítheti a kialakulását. Ha nem enyhe esetről van szó, kórházi kezelésre van szükség a veszély elhárításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik