Belföld

Veszélyesen vastag köd várható

köd (köd, )
köd (köd, )

Figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat péntek éjfélig a Dunántúl nyugati és déli részére a reggeli órákban várható sűrű köd miatt. A temetőkbe látogatók pénteken, mindenszentek napján csendes, őszi időre számíthatnak. Szombaton, halottak napján elszórtan már előfordulhat gyenge eső. Vasárnap, annak is inkább a második felében viszont egyre többfelé valószínű eső, zápor, akár kiadós mennyiségű csapadékkal.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek hajnali közleménye szerint a reggeli sűrű köd miatt Baranya, Somogy, Vas és Zala megyékben a látótávolság pár száz méterre csökkenhet. Délelőtt javulnak a látási viszonyok, majd késő estétől a derült tájakon ismét köd lehet.


Fotó: MTI

Az elmúlt napokban az átlagosnál jóval melegebb időben volt részünk, az ötnapos középhőmérséklet általában 7-10 fokkal meghaladta a sokévi átlagot. A hét elején hőmérsékleti rekordok is megdőltek. Az időjárás jellege ebből a szempontból az előttünk álló hétvégén sem változik, továbbra is az átlagosnál enyhébb időre lehet számítani.

Kezdetben még a tőlünk keletre elhelyezkedő anticiklon hatása a döntő, majd egyre inkább a Nyugat-Európa fölött található, keletre helyeződő ciklonok és azok frontjai veszik át időjárásunk alakítását.

Mindenszentek napján, pénteken csendes, nyugodt őszi időben lesz részünk. A reggeli, esti órákban párássá válhat a levegő, foltokban köd is lehet. Felhősebb, naposabb helyek egyaránt előfordulnak, de keleten, ahol több felhő valószínű, néhol jelentéktelen szitálás is lehet. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt lesz.

Halottak napján, szombaton egy érintőleges front hatására délnyugat, nyugat felől átmenetileg erősebben megnövekszik a felhőzet, elszórtan alakulhat ki gyenge eső. A Dunántúlon megélénkül, időnként megerősödik a délnyugati szél, ugyanakkor keleten mérsékeltebb lesz a légmozgás. Vasárnap egy hidegfront közelíti meg, és éri el hazánkat, hatására a déli óráktól délnyugat felől egyre többfelé alakulhat ki eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat, lokálisan jelentős mennyiségű csapadék kíséretében. Napközben még a délnyugati szelet kísérhetik erős lökések, majd estére a szél északnyugatira fordul, és ekkor már viharos széllökések is lehetnek. A hétvégén a hőmérséklet éjszaka is, nappal is jellemzően a sokévi átlag fölött alakul. Az ilyenkor enyhének számító éjszakák után napközben általában 15 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, szombaton, vasárnap délnyugaton, délen helyenként 20 foknál is melegebb lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik