Belföld

Díjnyertes cég és sportklub az átláthatatlanok közt

Az-NFU-terinstallacioja-Szegeden(960x640).jpg (nfü, szeged, )
Az-NFU-terinstallacioja-Szegeden(960x640).jpg (nfü, szeged, )

Kilenc hódmezővásárhelyi gazdasági társaság került fel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség napokban közzétett feketelistájára. A szégyenlistás cégeket az Uniótól kapott támogatások visszafizetésre kötelezhetik.

Közel százmilliárdot fizethetnek vissza a mulasztó pályázók

A napokban listát készített az EU-s pályázati pénzek elosztását koordináló Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a nyilatkozattételi kötelezettségüket nem teljesítő gazdasági társaságokról. A jegyzék 2493 olyan céget és civil szervezetet tartalmaz, amely a harmadik kiküldést követően sem vette át az ügynökségnek leadandó átláthatósági nyilatkozatot.

A kedvezményezettek felülvizsgálatának célja, hogy az NFÜ tiszta helyzetet teremtsen, láthatóvá téve, hogy az elmúlt években támogatásra jogosult cégek hol adóztak a támogatásokból megvalósított fejlesztések eredményeképp keletkezett jövedelem után – olvasható az NFÜ internetes oldalán. Közleményükben előrebocsájtják, a későbbiekben azok is felkerülnek majd a lajstromba, akik átvették ugyan a nyilatkozatukat, de azt nem küldték vissza, illetve a jövőben minden olyan támogatott, amely nem felel meg az átláthatóság törvényi elvárásainak.

A mulasztáson kapott cégek és szervezetek elveszíthetik a korábban számukra megítélt támogatást, sőt a már lehívott összegeket kamatostul visszafizetethetik velük.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkára a múlt héten az MTI-nek elmondta, a pályázati kedvezményezettek átláthatósági vizsgálatának befejezése után nagyjából 50 és 100 milliárd forint közötti fejlesztési forrás szabadulhat fel. Ezeket a forrásokat újabb fejlesztésekre fordítják majd.

A vásárhelyi baseball csapat is a listán

Az NFÜ listáján több mint száz Csongrád megyei név szerepel. A legtöbb – hatvanhét – szegedi székhelyű cég. Szégyenlistára került többek közt a közel két évtizede működő, műanyag nyílászárókat gyártó cégóriás a Szeplast Zrt. és a Mórahalom és Vidéke Takarékszövetkezet is.

A támogatásban részesült hódmezővásárhelyi gazdasági társaságok közül kilenc került fel az NFÜ jegyzékébe. A listázottak közt van a 2012-es Állattenyésztési Napok egyik díjazottja, a környezetbarát fűtési rendszereket gyártó és forgalmazó Altherm Kft., de a vásárhelyi Beavers Baseball és Softball Club is. Találni a felsorolásban szerszámgyártó és vegyipari céget is, előbbi 18 millió, utóbbi több mint 65 millió forint támogatást kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik