Belföld
Az-NFU-terinstallacioja-Szegeden(960x640).jpg (nfü, szeged, )

Díjnyertes cég és sportklub az átláthatatlanok közt

Frankó Máté
Frankó Máté

2013. 11. 01. 13:27

Kilenc hódmezővásárhelyi gazdasági társaság került fel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség napokban közzétett feketelistájára. A szégyenlistás cégeket az Uniótól kapott támogatások visszafizetésre kötelezhetik.

Korábban a témában:

Közel százmilliárdot fizethetnek vissza a mulasztó pályázók

A napokban listát készített az EU-s pályázati pénzek elosztását koordináló Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a nyilatkozattételi kötelezettségüket nem teljesítő gazdasági társaságokról. A jegyzék 2493 olyan céget és civil szervezetet tartalmaz, amely a harmadik kiküldést követően sem vette át az ügynökségnek leadandó átláthatósági nyilatkozatot.

A kedvezményezettek felülvizsgálatának célja, hogy az NFÜ tiszta helyzetet teremtsen, láthatóvá téve, hogy az elmúlt években támogatásra jogosult cégek hol adóztak a támogatásokból megvalósított fejlesztések eredményeképp keletkezett jövedelem után – olvasható az NFÜ internetes oldalán. Közleményükben előrebocsájtják, a későbbiekben azok is felkerülnek majd a lajstromba, akik átvették ugyan a nyilatkozatukat, de azt nem küldték vissza, illetve a jövőben minden olyan támogatott, amely nem felel meg az átláthatóság törvényi elvárásainak.

A mulasztáson kapott cégek és szervezetek elveszíthetik a korábban számukra megítélt támogatást, sőt a már lehívott összegeket kamatostul visszafizetethetik velük.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkára a múlt héten az MTI-nek elmondta, a pályázati kedvezményezettek átláthatósági vizsgálatának befejezése után nagyjából 50 és 100 milliárd forint közötti fejlesztési forrás szabadulhat fel. Ezeket a forrásokat újabb fejlesztésekre fordítják majd.

A vásárhelyi baseball csapat is a listán

Az NFÜ listáján több mint száz Csongrád megyei név szerepel. A legtöbb – hatvanhét – szegedi székhelyű cég. Szégyenlistára került többek közt a közel két évtizede működő, műanyag nyílászárókat gyártó cégóriás a Szeplast Zrt. és a Mórahalom és Vidéke Takarékszövetkezet is.

A támogatásban részesült hódmezővásárhelyi gazdasági társaságok közül kilenc került fel az NFÜ jegyzékébe. A listázottak közt van a 2012-es Állattenyésztési Napok egyik díjazottja, a környezetbarát fűtési rendszereket gyártó és forgalmazó Altherm Kft., de a vásárhelyi Beavers Baseball és Softball Club is. Találni a felsorolásban szerszámgyártó és vegyipari céget is, előbbi 18 millió, utóbbi több mint 65 millió forint támogatást kapott.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.