Belföld

A kormány eltörölné az alkotmánybírák felső korhatárát

alkotmanybirosag(210x140)(7).jpg (alkotmánybíróság)
alkotmanybirosag(210x140)(7).jpg (alkotmánybíróság)

A javaslattal a Fidesz által kinevezett öt alkotmánybíró tölthet évekkel többet hivatalában, még a 2022-es választások idején is aktívak lehetnek.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtök este terjesztette a parlament elé az ötödik alkotmánymódosítással összefüggő törvénymódosító javaslatcsomagját, amelyre a hvg.hu hívta fel a figyelmet.

A ma még érvényben lévő jogszabályok szerint az Ab tagjainak megbízatási ideje 12 év, de ha betöltik 70. életévüket, megszűnik megbízatásuk. Az Ab-törvényt is módosító kormányzati előterjesztés ezt a korlátozást helyezné hatályon kívül, úgy, hogy azt már a jelenlegi alkotmánybírákra is alkalmazná, azaz nekik nem kellene 70 évesen leköszönniük. Ezzel párhuzamosan a feltételek között szerepeltetnék, hogy alkotmánybíróvá választásakor a jelölt nem lehet 70 évesnél idősebb.

Vagyis a módosítás után olyan, a Fidesz által kinevezett bírák maradhatnának még hosszú évekig a testület tagjai, mint a most 64 éves Szívós Mária, az egy évvel fiatalabb Pokol Béla, a 66 éves Salamon László, a 67 éves Balsai István, vagy a már 69 éves, tehát a jelenlegi szabályozás értelmében már majdnem nyugdíjas Dienes-Oehm Egon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik