Belföld
parlament (parlament)

Huba, Mihály, Lóránt: Ismert politikusok ismeretlen nevei

24.hu
24.hu

2013. 10. 31. 09:11

Szabó László Zsoltot, a Magyar Televízió egykori elnökét nevezik egyszerűen "háromnevűnek" a politikai szlengben, ám Magyarországon egyáltalán nem ritkaság, hogy valakinek két keresztneve van. Íme néhány politikus, akik "háromnevűek", de csak az egyik keresztnevüket ismerjük.

Kezdjük mindjárt Magyarország miniszterelnökével, aki a Viktor keresztnév mellett a Mihályt is használhatná, hiszen a teljes neve Orbán Viktor Mihály. Az ő jobb keze, egykori gazdasági minisztere, jelenleg a jegybank elnökeként funkcionáló Matolcsy György az igen ritka Huba nevet is megkapta a szüleitől, ám a miniszterelnökhöz hasonlóan ő is csak az egyik keresztnevét használja.

Matolcsy György Huba

A Fidesz négy szóvivője közül az egyik Hoppál Péter használhatná a Tamás nevet is, ám nem teszi, ahogy a miskolci alpolgármester és parlamenti képviselő Zsiga Marcell sem büszkélkedik a Lóránd névvel, melyet szintén magának tudhat. Van azonban olyan politikus is a parlamentben, aki büszke mindhárom nevére. A jobbikos Zagyva György Gyula például minden hivatalos és nem hivatalos helyen használja mindkét keresztnevét.

A Csongrád megyei képviselők közül Bohács Zsoltot Józsefnek is, Magyar Annát Máriának is, Kalmár Ferencet Andrásnak, míg Vincze Lászlót Mihálynak is hívják.  De, hogy ellenzéki politikusokról is szót ejtsünk, Mesterházy Attila harmadik neve Csaba, míg Bajnai Gordon a György nevet is viseli hivatalosan.

Bohacs-Zsolt(650x433)(1).jpg (Bohács Zsolt) Bohács Zsolt József

Tóth Tamás családfakutató szerint sok család azért ad két keresztnevet gyermekének, mert a szülők nem tudnak megegyezni a névválasztásban. A másik ok, ha valamelyik távoli ős előtt tisztelegnek ezzel, esetleg egy ismert ember, egy példakép inspirálta a névadást. Tóth Tamás szerint elsősorban olyanok használják mindkét keresztnevüket, akik így elegánsabbnak, úgymond “veretesebbnek” ítélik a hangzását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.