Belföld

Fórum forró hangulatban, miközben lakók életveszélyben

Harminc tulajdonos kezdeményezésére Székesfehérvár polgármestere fórumnak biztosított helyet a városháza dísztermében, hogy a szövetkezet tagjai és annak vezetése között kialakult feszültséget enyhítsék.

A Fehérvár Médiacentrumot megkereste augusztus végén néhány tagja a Székesfehérvári 1. számú Lakásfenntartó Szövetkezettől. A megkeresés célja az volt, hogy járjanak utána, miféle alapon vesz fel a tulajdonosok terhére újabb hitelt a szövetkezet vezetése, miközben éppen visszafizették a korábbi panelprogram részleteit.

A Székesfehérvári 1. számú Lakásfenntartó Szövetkezet a fehérvári önkormányzattal és az állammal közösen elindította a panelprogramot, amiben az épületek burkolatát szigetelték, a nyílászárókat kicserélték. Akkor a költségek harmadát az állam, másik harmadát az önkormányzat és harmadik harmadát a szövetkezet tagjai állták. Ez utóbbira a szövetkezet vezetése 1,4 milliárd forint hitelt vett fel, amit a lakók ez év május 31-ig törlesztettek. Abba most ne menjünk bele, hogy az 1,4 milliárd bizonyos könyvelési tételekben 2,5 milliárd, mert ez lényegtelen. 2013 áprilisában a vezetés tájékoztatta a küldöttgyűlést (a küldöttgyűlés a közgyűlés által felruházott szerv, amelynek tagjai azok a küldöttek, akik fejenként hatvan lakást képviselnek), hogy újabb 720 millió forint hitelt vesznek fel a gáz szabványosításának és a katasztrófavédelem követelményeinek kielégítésére.

Az újabb hitelfelvétel leverte a biztosítékot. A szövetkezet tagjai látni akarták a korábbi 1,4 milliárd forint részletes elszámolását, illetve a 720 millió azon terveit, felméréseit, ami az összeg felvételét indokolja. E két követelésüket a mai napig nem kapták meg. A FehérVár című hetilap sorozatot indított Hova tűnik a rezsicsökkentés címmel, valamint a Fehérvár Televízió pénteki Köztér című műsorában hétről hétre foglalkoztak az üggyel. Érdemi válaszok nem születtek, ezért a lakók, szövetkezeti tagok kezdeményezték Cser-Palkovics András polgármesternél, hogy segítsen egy nyilvános fórum megszervezésében. A polgármester ebben partner volt, és október 30-án 17 óra 30 percre átadta a városháza nagytanácstermét a fórumra.

Cser-Palkovics András hangsúlyozta: az önkormányzat nincs semmilyen jogi kapcsolatban a szövetkezettel és annak lakóival, ebben az ügyben csak közvetítő szerepet vállal. Ugyanakkor hozzátette: a város nem nézheti ölbe tett kézzel, hogy tizenkétezer ember elégedetlenkedik, ezért a hivatal amiben tud segítséget nyújt.

A fórum előbb kezdődött el a kiírt időpontnál, és rendhagyó módon Farkas Béla, a Székesfehérvári 1. számú Lakásfenntartó Szövetkezet ügyvezető igazgatója kezdte meg azt egy általános, ugyanakkor nem sokat mondó tájékoztatással. Rendhagyó a mód, mert e fórumot a lakók, a tulajdonosok hívták életre, éppen azért, hogy feltárhassák a hiányosságokat, és nem a szövetkezet vezetése. De ezt a kis malőrt jól viselte a 280 megjelent szövetkezeti tag, bár Farkas Béla bevezetőjét hosszúra eresztette.

A szövetkezeti tagok képviseletében Ludányi Jenő vezette elő a kérdéseket, illetve hívta fel a figyelmet a legváltozatosabb hiányosságokra. A felsorolásban szerepelt, hogy Farkas Béla aláírásával kiment egy levél idén július 11-én, amely tájékoztatja a tagokat, hogy az idén felvett hitelt lakásonként ha egy összegben fizetik be, akkor annak értéke 141.888 Ft, ha részletekben, akkor 143.591 Ft, melyet 60 hónapon keresztül törleszthetnek. A gond ott van, hogy Farkas Béla a fórumon kijelentette, hogy nem is biztos, hogy szükség van a720 milliós hitelre. Akkor július 11-én miért írta az egyösszegű befizetés lehetőségét, és miért a részleteket?

Felvetődött a kérdés: ha a hitelre azért volt szükség, mert az épületek életveszélyesek, akkor eddig mire költötték a befizetett felújítási alapot? A vezetés által választott vállalkozók miért négyszeresen áron végzik a munkáikat, mint mások? A helytelen beépítések miatt egyes épületekben életveszélyben vannak emberek, mert az EPH hálózatos villámvédelem nem megfelelő, és villámlás esetén áramütés érheti a lakókat.

A fórumon és korábban is sokan szóvá tették, hogy mindent a fejük felett rendeznek el, semmiről nem tudnak, semmiről nem kapnak tájékoztatást. E témával kapcsolatban Ludányi Jenő a Fejér Megyei Hírlapot idézte, ahol 1998-ban Farkas Béla nyilatkozott: „Mindig felháborított az, hogy a telep lakóinak sorsát érintő kérdésekben az emberek véleményét, esetleges javaslatait soha nem kérték ki, minden sorsdöntő kérdésben kész tények elé voltunk állítva.” Nos, Farkas Béla vezetése alatt ez a helyzet nem javult.

Ludányi Jenő összefoglalóját rengeteg hozzászólás követte, időnként indulatoktól sem mentesen. Berta Béla ügyvéd felvetette, mi szükség van egy akkora lakásszövetkezetre, ahol a tagok már semmit sem látnak a dolgok menetéből. Berta levonta a konzekvenciát, hogy talán éppen azért van szükség egy ekkora méretű lakásszövetkezetre, hogy a tagok számára ne látszódjon a működése.

Egy felszólaló, aki Budapesten vezet lakásszövetkezetet, csak kisebb méretekkel, azt mondta Farkas Bélának: ilyen gyűlés után nem mernék kimenni egyedül az utcára. A felszólaló feltette a kérdést, hogy hajlandó-e a vezetés önállóan lemondani.

A vezetés egyelőre nem kíván lemondani, hiszen erre a kérdésre választ nem adott. Ami biztosnak látszik, hogy a Székesfehérvári 1. számú Lakásfenntartó Szövetkezetnél mérhetetlen káosz van, de azt még lehet esetleg orvosolni. Amire viszont nincs orvosság az a stílus, ahogy a vezetés két tagja, Farkas Béla ügyvezető igazgató és Tettinger István jogi szakértő válaszol a szövetkezet tulajdonosainak. Lekezelő, fitymáló válaszokat adnak, ami még csak kioktatónak sem nevezhető, mert a stílusuk lényege, hogy „mit tudtok ti”. Berta Béla ügyvéd fel is hívta a figyelmüket a vezetőknek, hogy nyugodtan forduljanak vissza a ló feje felé, mert a vezetés feladata kiszolgálni a tulajdonosokat, és nem lekezelni őket.

A parázs hangulatú fórumot a polgármester zárta azzal, hogy javaslata az, válasszanak a tagok egy öt fős delegációt, amely a tagok érdekeit képviseli, és az önkormányzat lehetőséget biztosít az egyeztetésekre.

Mindeközben információink szerint elkezdődött a Székesfehérvári 1. számú Lakásfenntartó Szövetkezet tagjai között az aláírásgyűjtés, hogy közgyűlést hívjanak össze, ahol a jelenlegi vezetés megbízatását újra értékeljék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik