Belföld

Erdő Péter az elhunyt főpásztorokért mutat be szentmisét Esztergomban

24.hu
24.hu

2013. 10. 31. 18:12

Erdő Péter Mindenszentek ünnepén, pénteken, majd Halottak napján, szombat reggel is celebrál ünnepi szentmisét az esztergomi bazilikában.

Kötelező Mindenszentek

Pénteken lesz mindenszentek, szombaton pedig halottak napja. Mindenszentek napja a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, amikor az összes szentet, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg, megünneplik a katolikus hívek.
Ez az ünnep eddig tanácsolt ünnep volt Magyarországon a katolikus híveknek, idéntől pedig ismét bekerült a kötelező egyházi ünnepek közé. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hívek számára kötelező a szentmisén való részvétel.

Egy kis történelem

Keleten már 380-ban megülték ezt az ünnepet, minden vértanúról megemlékezve. A nyugati egyház liturgiájába IV. Bonifác pápának köszönhetően került be, aki – miután megkapta a pogány istenek tiszteletére épült római Pantheont – 609. május 13-án Mária és az összes vértanúk tiszteletére szentelte fel. III. Gergely pápa (731-741) kiszélesítette az ünneplendők körét: a “Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek” emléknapjává tette mindenszentek ünnepét. November 1-jére IV. Gergely pápa (827-844) döntése értelmében került az ünnep.
Mindenszentek ünnepe Magyarországon 2000-ben, ötven év elteltével lett ismét munkaszüneti nap.

Halottak Napja

Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává, ezekben a napokban gyertyát, mécsest gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére.
November 2-án a katolikus egyház minden elhunytról, de különösen is az egyház tanítása szerint a “tisztulás állapotában levő szenvedő lelkekről” emlékezik meg. Az egyház kezdettől fogva imádkozik a meghaltakért. A halottak napja mai formája a X. századra vezethető vissza: a cluny-i bencés szerzetesek már akkor ezen a napon emlékeztek meg az összes meghaltról.

Erdő Péter bíboros az elhunyt főpásztorokért mutat be szentmisét halottak napján, szombat reggel az esztergomi bazilika altemplomában .

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Rengeteg rendőr kontra rengeteg ember

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek