Belföld

Demján finoman osztotta Orbánt

Demjan-Sandor(1)(960x640)(2).jpg (Demján Sándor)
Demjan-Sandor(1)(960x640)(2).jpg (Demján Sándor)

A TriGánit elnöke a legfrissebb Figyelőnek adott interjúban úgy véli: fontosak a stadionok, de főképp gyárak kellenének. Az állam 60 milliárddal akart benyomulni a bankjába. Azt nem hagyta, de Csányi Sándor nem szorul a védelmére.

Demján Sándor – a kormánnyal ellentétben – továbbra is alkotmánysértőnek tartja a takarékok államosítását. Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség, illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetség elnökeként azt mondta, nem is  emlékszik olyanra, hogy ne lett volna mindig, minden kormánnyal konfliktusuk különböző ügyek miatt, amikor védték tagjaik érdekeit. Ha létezik alkotmányosság Magyarországon, akkor az Alkotmánybíróság dönt majd a kérdésben. Ha nem nekik ad igazat, az uniós bírósághoz fordulnak – tette hozzá.

Fotó: Kummer János

A nyári, csaknem 2,6 milliárd forintos állami tőkeemelést az érdekeltségébe tartozó Gránit Bankban az üzletember azzal magyarázta, hogy a kormány meg akarta erősíteni a magyar bankokat. A Gránit Bankban is nagyobb részesedést szerettek volna, de ők nem akarták a bank többségét az államnak átadni.

Demján Sándor cégcsoportja nem vesz részt a magyar stadionépítésekben, de támogatja azokat, mert szégyennek tartja, hogy a környéken nálunk a legrosszabb a stadionok állapota. Szerinte stadion, kórház is kell, de legfőképpen gyárakat kellene építeni. A profi fociliga volt elnökeként úgy látja, jó az irány, amit a Magyar Labdarúgó Szövetség képvisel, az elnök pedig nem kivesz a labdarúgásból, hanem belead az ügybe. Az üzlettársát, Csányi Sándort ért számos politikai támadásról azt mondta, hogy szerinte az OTP-vezér nem szorul a védelmére.

Az üzletember halála után vagyona 95 százalékát jótékony célokra, főleg szegény gyerekek oktatására ajánlotta fel. A pénzt ateistaként is az egyházakra bízná, mert nem szeretné, hogy „egy kövér kurátor a szeretőinek vásároljon aranyláncot belőle”, és tapasztalata szerint jótékonysági ügyekben ők a leghatékonyabbak. A legkisebb költséggel ők tudják eljuttatni a legtöbb pénzt a valóban rászorulóknak, szemben a különböző állami és más intézményekkel.

Az interjú Demján Sándorral Poznanban készült, ahol a minap ünnepélyesen átadták a TriGranit új ingatlanfejlesztését, a Poznan City Centert. Az ünnepségen Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára azt mondta, hogy egy ország erejét jól mutatja, ha gazdaságának zászlóshajói nagy beruházásokra képesek külföldön. Az államtitkár arra is büszke volt, hogy a TriGranit már három lengyel város fejlesztésében is kulcsszerepet tudott vállalni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik