Belföld

Szegeden is bemutatják a Mamma Mia!-t

mamma mia! (mamma mia!)
mamma mia! (mamma mia!)

Közösen mutatja be a Mamma Mia! című musicalt a Madách Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok.

Szirtes Tamás igazgató elmondta, a világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy saját rendezői koncepcióval és alkotói csapattal, állítsa színpadra a musicalt. A darabot Szirtes Tamás rendezésében láthatja a közönség, a próbák májusban kezdődnek, és augusztusban lesz a szegedi bemutató.

Harangozó Gyula, a szegedi fesztivál művészeti vezetője elmondta: Szegeden augusztus 15-én, 16-án, 17-én, 19-én és 20-án láthatják a nézők a musicalt. Felidézte, hogy eredetileg az Ének az esőben szerepelt volna a jövő nyári műsorban, ám a Mamma Mia! saját változatának színpadra állítása olyan lehetőség, amelyért érdemes volt egy évvel elcsúsztatniuk a korábban tervezett darabot.

Kiemelte: ez a második eleme a Madách Színházzal kötött hosszú távú együttműködésnek, amelynek első lépéseként a nyáron Az operaház fantomja koncertszerű előadását láthatta a szegedi közönség.

A Madách Színház a világhírű produkciók non-replica változatainak sorát 1983-ban a Macskákkal indította, azóta ebben a formában vitték színre Az operaház fantomját, a József és a színes szélesvásznú álomkabátot, a Volt egyszer egy csapatot, a Jézus Krisztus Szupersztárt, a Producereket és a Mary Poppins című darabot.

Szirtes Tamás elmondta, hogy a Mamma Mia! színre vitelének jogáról tíz éve tárgyaltak, ragaszkodva a non-replica változathoz. Úgy vélte, abban a döntésben, hogy elsőként kapták meg ezt a jogot, benne van a Madách Színház munkájának, eddigi rendezői tevékenységének elismerése és Budapest értéke is.

A rendező szólt arról is, hogy Szegeden megfordul a színpad, nem a Dóm felé helyezkedik el a nézőtér, ez a Mamma mia! szempontjából pozitív fordulat, az alkotókat inspiráló változás, hiszen a megszokottól eltérő, új látvány fogadja majd a közönséget.

Az előadás díszletét Bátonyi György, a jelmezt Rományi Nóra tervezi, az előadás koreográfusa Tihanyi Ákos lesz.
A ABBA svéd popzenekar világslágereire írt darab cselekménye a nézőket egy görög szigetre vezeti, ahol Donna egyedül neveli lányát, Sophie-t. A lány esküvője előtti estén a szigetre érkezik három férfi, akik 20 évvel korábban fontos szerepet játszottak Donna életében. A londoni ősbemutató óta eltelt 14 évben a musicalt világszerte 54 millió ember látta, New Yorkban szombaton játsszák ötezredik alkalommal. 2008-ban filmváltozat is készült olyan sztárokkal, mint Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan és Colin Firth.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik