Belföld

Amerikai “vámpírok” a Szegedi Vadasparkban

Az Egyesült Államokban oly népszerű halloweent egy amerikai, nagyon izgalmas állat bemutatásával ünnepelheték Szegeden.

A rőt vérszopó denevérek érkezése hatalmas kuriózumnak számít, hiszen Európában az ismereteink szerint mindössze 2-3 állatkert mutatta be eddig ezt a fajt. A szegedi egyedek sem a kontinensünkről származnak, hanem a chicagói Brookfield Zoo-ból. Az eddig a karanténházban lakó 10 denevért keddtől tekinthetik meg a látogatók a Terráriumházban kialakított éjszakai szobában.

A rőt vérszopó denevérek, ahogy nevük is mutatja, valóban vérrel táplálkoznak. Este, a földön mászva közelítik meg áldozataikat (más denevérek nem mozognak így a talajon), majd éles fogaikkal sebet ejtenek rajta. Ha sietniük kell, denevérektől szokatlan módon, futnak és nagyokat ugranak is, mielőtt szárnyra kapnának. Főleg akkor, ha megtelt a gyomruk, a talajról csak egy nagyobb ugrással tudják elérni a repüléshez szükséges lendületet. Bármilyen gerinces vére megteszi nekik, akár a kígyóké és teknősöké is, de leginkább a nagyobb melegvérű emlősöket kedvelik – így az ember sem marad ki a véradóik sorából. A dolgukat megkönnyíti, hogy áldozataik nem érzékelik a vércsapolást, hiszen fájdalommentes a harapása. Általában nem osztozkodnak a zsákmányon, de – miután vizeletükkel megjelölték – esténként vissza-visszatérhetnek az áldozataikhoz. Tekintve a gyors anyagcseréjüket, sűrűn kell táplálkozniuk, a 2-3 napos éhezés már súlyosan megviseli a szervezetüket.


Miután egyszerre túl sok vért nem vesznek, a veszélyt nem a vérveszteség, hanem a fertőzések, elsősorban a veszettség terjesztése jelenti. Bár a vérszopó denevérek között nem nagyobb ezen betegség előfordulásának valószínűsége, mint más denevérfajoknál, azonban a táplálkozásuknak köszönhetően jóval nagyobb az esélye a fertőzésnek. A háziállatokban így okozott kár jelentős, de emberi áldozatokról is tudunk.

A Vadasparkban szintén vérrel táplálkoznak a vérszopó denevérek. Az amerikai állatkertektől kapott útmutatás szerint a vérbe véralvadásgátlót, citromsavat és szőlőcukrot kevernek, majd kisebb adagokban lefagyasztják. A kiolvasztott nedűt földre helyezett tálkákban szolgálják fel a vérre éhes társaságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik