Belföld

Alattunk a város – Vásárhely felülről

24.hu
24.hu

2013. 10. 30. 14:16

A nyilvánosságnak régóta nem készültek fotók a magasból Hódmezővásárhelyen. Most tessék, itt vannak.

Ragyogó időjárás, kis egyeztetés, tériszonyunk legyőzése, és máris a vásárhelyi Városháza híres tornyában találtuk magunkat, hogy régen látott, csodás képeket készítsünk.

Vásárhely felett az ég

A közel 57 méter magas toronyból csodás kilátás nyílik nemcsak a belvárosra, de egész Hódmezővásárhelyre. A városháza tornya egyike a megye legmagasabb épületeinek, mindenesetre a vásárhelyieknek a legfontosabb, hogy magasabb a szomszéd, Szeged tornyánál. A körjárót 37 méter magasan alakították ki, mi is onnan fotóztunk. A fotókat szűrővel ellátva, valóban kicsit mintha egy Wim Wenders filmben lettünk volna.

A szép időnek köszönhetően hangyaemberek, apró játékautók kerültek kameránk elé. Az őszi díszbe öltözött Kossuth tér, a Kossuth szobor kékes-zöldes kalapja, a környék szecessziós, eklektius vagy modern épületei mind más arcukat mutatták a magasból.

Távol és mégis közel

Távolban, de mégis közel tűntek fel olyan épületek, mint a víztorony, a kórház, a gimnázium, a belvárosi templomok, de főiskola, sőt a laktanya épületét is ki tudtuk venni.

A lehetőségért ezúton mondunk köszönetet a hivatal munkatársainak a gyors szervezésért. A Vásárhely24 facebook oldalán további gyönyörű fotókat talál!

Az őszi fotókat ide kattintva nézegetheti meg. Télen ismét felmegyünk a toronyba – ha merünk.

Emlékszik még? A nyáron egy pesti-szentendrei fotóművész, Major Frigyes készített pazar fotókat Vásárhelyről.

Egy büszke város Városházája

A régi városháza a 19. század elején épült. A földszintes épület az önálló törvényhatósági jogú város (1873) közigazgatási hivatalainak megnövekedésével szűknek bizonyult. Az új városháza tervpályázatát 1890-ben írták ki. Az első díjat Pátria jeligéjű pályázatával Ybl Lajos(1855-1934) nyerte el. Az ünnepélyes alapkőletétel 1892. április 12-én volt, megnyitására 1894. január 18-án, díszközgyűlés keretében kerül sor. A harangot a budapesti Walser cég készítette. A székház eklektikus stílusú reneszánszt idéző historizáló elemekkel. Háromszögletű és félkörív alakú ablakpárkányok, rokokós füzérek, ballusztrád, rusztika díszítik a főhomlokzatot.  1970. szeptember 4-én leégett a toronysisak, majd 1971. március 4-én a tetőszerkezet. A megrongálódott harangot a téren helyezték el. Az újat Gombos Lajos őrbottyáni harangöntő mester készítette.  Az előcsarnokban márványtáblákon olvasható az építés dátuma, valamint a király, a miniszterelnök, a főispán és az építtető polgármester neve. Külön emléktáblát helyeztek el Ybl Lajos tiszteletére.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.