Belföld

A KDNP kiállna a melegek mellett is

meleg (meleg)
meleg (meleg)

A kereszténydemokrata Lukács Tamás szerint tömény rasszizmus, hogy kizárólag romák szerepelnek a bajai videón. Lukács a Hír24-nek azt mondta, ha melegekről lenne szó, akkor is felháborítónak tartaná a megbélyegzést.

A KDNP szerdán felfedezte a bajai videó emberi jogi szálát. A kereszténydemokraták azt kifogásolták, hogy a videóban csak romák szerepelnek, ez pedig szerintük tömény rasszizmus, ami semmilyen módon nem megengedhető.

A szegény emberek könnyebben megvehetők

Lukács Tamás kérdésünkre, hogy milyen szereplőkkel kellett volna eljátszatni egy olyan filmet, amellyel azt akarják illusztrálni, hogy miként veszik meg a romákat, úgy érvelt: a videó azt sugallja, hogy csak a romákat lehet megvesztegetni, ami az előítéleteket táplálja. Viszont, ha szegény emberek is szerepeltek volna a videóban, akkor az már nem lenne rasszista, mert nem csak a romákra koncentrálna. Bár etikai kérdéseket ez is felvetne a képviselő szerint.

“A szegény emberek könnyebben megvehetők. Ez így korrekt és helytálló. Az már nem, hogy minden szegény ember megvehető” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a film így viszont alkalmas a gyűlöletkeltésre.

A melegeket is védené

“Ez egy aljas dolog. Erkölcsileg mindenképp, de jogilag is, mert alkalmas arra, hogy az előítéletet táplálja” – közölte a KDNP-s politikus, aki egyben az emberi jogi és vallásügyi bizottság elnöke. Lukács Tamás kérdésünkre elmondta: ha nem romákról, hanem például homoszexuálisokról lenne szó, akkor is így tiltakozna a számára felháborító megbélyegzés ellen.

Lukács Tamás egyben elismerte, hogy ő maga sem biztos abban, hogy ez bűncselekmény, viszont szerinte az ügy megkaphatná az “aljas indokot” minősítésként, ami a kiszabható büntetés tételét növelné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik