Belföld

Valami bűzlik a városban

Ezúttal nem Dániában, hanem Vásárhelyen. Olvasóink többfelé kellemetlen szagra panaszkodnak a városban.

A Vásárhely24 több olvasói levelet is kapott, büdös van a városban, sokszor a szag szinte elviselhetetlen. Körbeszaglálódtunk hát Vásárhelyen.

Telep a város szélén

A város keleti részén, például Susánban élők az Atev felől érkező szagot érzik időnként erőteljesnek. Az állati fehérje feldolgozóval az a helyzet, hogy a gyár környékén valóban érezhető kellemetlen szag, de az üzem korszerűre cserélt szűrőberendezése sokat javított a szagkibocsátáson. A 47-es úton elhaladva a gyár 1 kilométeres környékén kívül a szag alig érezhető.

 

Lakossági fórumokon a környező földek trágyázásakor, illetve a nagyobb sertéstelepek felől is érzenek rossz szagot. Ha olyan a széljárás, valamint a népi megfigyelés szerint eső előtt igen intenzíven trágyaszag érezhető. A bodzási úton, és a város nyugati oldalán azonban mi például alig éreztük a paléi telep illatát.

Bűz a csatornából

Az elmúlt héten nagyon sokan – vélhetően hódtói lakosok – Hódtó utcára panaszkodtak. A bűz időnként orrfacsaró, gyomorkavaró. Nyitott ablaknál a szag a szobákban is terjeng. Itt ennek eredete egészen jól behatárolható, a Kaszap utca sarkától a belváros széléig, de még erősebben a hódtói lakótelep végéig érezhető. Érdekes, hogy a garázssorokon túl pedig már alig.

A szag – úgy gondolják – a mélyen fekvő városrészben a csatornákból ered. A mérleggyártól folyó hódtói nyitott csatorna viszont nem áraszt bűzt – legalábbis mi azt nem éreztük most büdösnek.

Mérhető a büdös is

Kőhalmi Zoltán – a népszerű stand-up-os humorista – előadása óta tudjuk, a bűznek is van mértékegysége. Mértékegysége az Olf, ami az olfactus, latinul szaglás szóból ered. Egy Olf az a szag amit egy átlagos bőrfelületű heti ötször fürdő, ülőmunkát végző személy áraszt. Egy dohányzó személynél már 25 Olfot, egy verítékező sportolónál pedig 30 Olfot mérhetünk – már ha valakinek van otthon Olf-mérője. Csak érdekesség, hogy a márványnak 0,01, a műszálas szőnyegnek 0,4 Olf a bűze négyzetméterenként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik