Belföld

A tanösvény nagyon várja a felújítást

A langyos őszi napsütés sétára hív a vásárhelyi kubikokhoz. A tanösvényre lassan ráfér a felújítás. Fotógaléria.

A Rárósi úton rögtön a várostábla után jobbra, pár perc alatt elérhető Vásárhely egyik kis ékköve, a téglagyári kubikok mentén kialakított tanösvény, mely minden évszakban kínál látnivalót.

A több tó mentén tanösvényt alakítottak ki, ám az idő, a kevés gondozás és legfőképp a szándékos rongálás, szemetelés elcsúfítja a festői környezetet.

Sok-sok látnivaló

Megfáradt, törött karók, kifakult táblák és méteres gaz övezi a kubikokat, de ennek ellenére kellemes séta tehető a jól járható, füves csapásokon. Rengeteg érdekes növény, gomba, és még több madár állítja meg a bámészkodót.

Sirályokat, szárcsákat, kacsákat, sőt az itt fészkelő hattyúkat is könnyű kiszúrni, de sok apró madár is él a környéken. A Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület rendszeresen szervez ide madárgyűrűzéseket, ahol olyan különlegességek is hálóba gabalyodnak, mint az őszapó, jégmadár, vagy fülesbagoly.

Festékszóró a természetben?

Nagy körutat téve láthatjuk, régi emberi hajlékot, élettereket is kialakítottak, ám a garázda kezek ezeket sem kímélték. Az szinte érthetetlen, valaki miért hozott még ide is festékszórót, hogy aztán trágár szavakat fújjon a falra.

Felújítják

A természet szerelmeseinek jó hír, hogy mint megírtuk, hamarosan megújulhat, sőt még szebb lehet a tanösvény, a Leader programban ugyanis civil szervezetek pályáztak sikeresen. A vidéki örökség megőrzése pályázati csoportban megújul emellett a csomorkányi templomrom környéke, a papi-féle szélmalom, valamint a sóshalmi iskola is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik