Belföld

“Mélyre elásunk, ha beszélsz!”

Miután az atlatszo.hu foglalkozni kezdett egy 1,2 milliárdos csalási üggyel, interjúalanyukat az egyik nagy állami cég vezetője egy közvetítő segítségével megfenyegette. A vezető egy közös gyerekkori barátjukat küldte Simon Tiborra, akinek előbb 20 millió forintot ajánlott, majd azt, hogy ha nem hallgat, akkor elássák mélyre.

A férfit szeptember elején keresték meg azzal az ajánlattal, hogy kap 20 millió forint kamatmentes kölcsönt, ha hallgat a csalási ügy részleteiről. Ezt a pénzt az állami cég vezetője, és a másik érintett cég jogásza biztosította volna Simon Tibornak.

A pénzt végül nem kapta meg, helyette azt üzenték neki, hogy “leszarják az atlatszo.hu-t, de az összes magyar médiát, újságot, tévét, rádiót is”, mert be tudják bizonyítani, hogy Simon Tibor hazudik. Azért hozzátették azt is, hogy “ha nem fogja be a pofáját”, mélyre lesz elásva.

“Nemhogy 20 milliót, 20 forintot se kapok. Így szólt az üzenet” – állítja a férfi.

A balhé egy október elsején publikált cikken robbant ki. Simon Tibor az atlatszo.hu-nak adott videointerjújában arról beszélt: egy tervezőiroda vezetőinek 1 milliárd forint értékben szállított vissza pénzt táskában. Az összeg el nem végzett – és több esetben állami – megbízásokból származott.

Az ügy a bíróságon kötött ki, Simon Tibort el is ítélték 3 évre, ám a cégvezetőket felmentették, mondván, hogy a munkákat végül valaki mégiscsak elvégezte. Hogy ki, azt a bíróság sem tudta megállapítani. Simon cége egyébként olyan munkákra kapott pénzt, mint például egy autópályaépítésnél a tervezési terület megtekintése, fényképes dokumentálása, engedélyek, tulajdoni lapok beszerzése vagy épp a közműhálózat felmérése.

Akit a maffia keres

Az olasz Roberto Saviano nem tett mást, mint Gomorra című könyvében leleplezte a nápolyi maffia, a camorra működését, illetve kisvárosokra lebontva megnevezte a bűnszervezet kapcsolatait – csekélység, ennél kevesebbért is temettek betonba embereket.

Az ő védelmét részben a nyilvánosság jelenti, bár az sem mellékes, hogy a rendőrség folyamatos kíséretet és titkos rejtekhelyet biztosít neki. Bár ez utóbbi nyilván nem jelentene neki semmilyen védelmet, ha a camorra nagyon erőltetné a leszámolást, elvégre a 90-es évek elején is simán kivégezték az akkori, évtizedes maffiaper két (állami) főszereplőjét, Falcone főügyészt és Paolo Borsellinót.

Igaz, azóta a maffia eszközei is megváltoztak, már nem érdeke a nagy médiavisszhangot kiváltó leszámolásokkal operálni, inkább bandaközi leszámolások jellemzőek. Nem mintha az összolasz maffia nagyon meggyengült volna – tavaly 65 milliárdra saccolták a készpénzállományát, és évi 100 milliárdos a nyeresége – az olasz GDP 7%-a.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik