Belföld

Hosszabb lesz a nyitva tartás a temetőkben

Mindenszentek és Halottak napja hétvégéjén idén is meghosszabbított nyitva tartással és egy új szolgáltatással állnak a látogatók rendelkezésére a győri köztemetők.

Ünnepi információk

A felkészülés jegyében telnek a napok a megyeszékhely köztemetőit üzemeltető Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt.- nél. A társaság munkatársai a köztemetőkben gyűjtik, majd elszállítják a lehullott falevelet, az aszfaltozott utakat takarítják. A szebb, esztétikusabb környezet megteremtése érdekében megtörtént az őszi virágosítás, a szükséges karbantartás, a szakemberek folyamatosan ellenőrzik a kutak állapotát, a szükséges javításokat elvégzik. A győri köztemetőkben fagymentes idő esetén a vízvételi lehetőség biztosított.

2013. november 1-e és 3-a között a temetők 7 órától 20 óráig lesznek nyitva. Az ünnep alatt a Nádorvárosi Köztemetőben és a Szabadi úti Új Köztemetőben: 7 órától 10 óráig engedélyezett a gépkocsik behajtása a behajtási engedéllyel rendelkezők számára. A távolból érkezőknek fontos, hogy ezen a pénteken, szombaton és vasárnap 10 és 16 óra között egyebek mellett a helyszínen sírhelyügyeket is tudnak intézni.

A kegyeleti ünnepek alatt a rendőrség és a polgárőrség fokozott jelenléttel erősíti a temetők és környékük biztonságát, illetve segítik a járművek közlekedését.

Fontos, hogy a temetőkbe látogatók értéket – pl.: táskát, kulcscsomót, mobiltelefont – még rövid időre se hagyjanak a sírokon, a kutak mellett, illetve a parkoló autókban.

Elektromos kisautó a Nádorvárosi temetőben

A mozgásukban korlátozott és idős látogatók kiszolgálása érdekében november 1-e és 3-a között naponta 11 órától 15 óráig egy hat személyes, elektromos kisautó könnyíti meg a bejárattól távolabb lévő sírok megközelítését a Nádorvárosi temetőben. A főbejárat melletti ravatalozó előtti térről induló kocsi folyamatosan, körjárat szerűen közlekedik a temetőn belüli főbb utakon, a rászorulók az igényeik szerint szállhatnak arra le és fel.

Felújítási munkák a temetőkben

A kegyeleti ünnepeket megelőző sajtótájékoztatón dr. Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere adott áttekintést a temetőkben végzett felújítási munkákról. A városvezető elmondta: a nádorvárosi temetőben megtörtént a főbejárt melletti kerítésszakasz kijavítása, a portaépület hőszigetelése, fűtési rendszerének átalakítása, ablakcseréje, tetőcsere, a szerszámtároló és a régi bejárat melletti vizesblokk külső-belső felújítása, a régi ravatalozó új tetőfedést kapott. A Malomsori köztemetőben új vizesblokkot alakítottak ki, a Révfalusiban a gondnoki épület vízszigetelését oldották meg az épületet kifestették. A Szabadi úti temető bejáratánál a kerítésen fedőköveket helyeztek el a csapadékvíz elvezetésére, a fagyási károk és a további állagromlás megállítása érdekében. A Templom útiban a gondnoki épület tetőcseréjére az Újvárosiban ugyancsak a gondnoki épület külső hőszigetelésére, vakolására, részleges belső felújítására, a tetőhéjazat cseréjére, az ügyfélfogadóban padlócserére került sor. A Koroncó úti temetőben a területbővítéssel párhuzamosan a kerítést is meghosszabbították, előtető helyeztek a ravatalozó elé, murvás utakat építettek, megtörtént a ravatalozó épület felújítása, a vizesblokk korszerűsítése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik