Belföld

Tarlós nem kapaszkodik a székébe

tarlos-istvan(960x640)(2).jpg (tarlós istván)
tarlos-istvan(960x640)(2).jpg (tarlós istván)

Személyi kérdésekben szabadabb mozgástér és több állami támogatás Budapestnek - ezekkel a feltételekkel újrázna Tarlós István a Népszabadság szerint.

Újból elvállalná a főpolgármesteri posztot Tarlós István, aki nemrégiben a köztévében és a Klubrádióban is beszélt már arról, valószínűleg igent mondana a felkérésre – olvasható a szombati Népszabadságban. A lap a főpolgármestert jól ismerő forrásokra hivatkozva hozzáteszi: Tarlós nem csinál érzelmi kérdést az indulásból és nem is kapaszkodik mindenáron a székébe. Állítólag a 2014-es jelöltséget csak akkor vállalná el, ha a miniszterelnökkel sikerülne tisztáznia, milyen „objektív feltételek” szükségesek ahhoz, hogy a következő ciklusban eredményesen lehessen irányítani Budapestet.

“A BKV olyan, mint a foci – mindenki ért hozzá”

A lap informátorai ezek között említették a tömegközlekedés biztonságos működtetését garantáló fővárosi büdzsét. Állításuk szerint Tarlós egyik vesszőparipája, hogy a fővárosnak is járjon annyi, mint a megyei jogú városoknak. Nem tartja ugyanis helyénvalónak, hogy Budapest a GDP 42 százalékát termeli meg, mégis annak nagy százalékát a vidék viszi el. Állítólag korábban nehezményezte, hogy az a kormányzati vád fogalmazódott meg korábban a fővárossal szemben, hogy „van ott pénz”, csak megfelelő tömegközlekedés-finanszírozási koncepció kellene. Tarlós erre úgy reagált: a BKV olyan, mint a foci – mindenki ért hozzá, még azok is, „akik csak a budapesti albérletükből a Parlamentig vezető utat ismerik”.

Nehéz ember

A lap felidézi, hogy korábban fideszes forrásaik úgy fogalmaztak, a főpolgármesternek „természetfejlődésen” kellene keresztülmennie ahhoz, hogy a jövőben képes legyen elkerülni a személyeskedő vitákat a városházán. Azóta személyi fronton állítólag elsimultak az ellentétek, rendeződött a főpolgármester és a meghatározó fideszes politikusok nexusa. Mindazonáltal Tarlós István második fontos tétele lehet annak megválasztása, kikkel dolgozik együtt, és hogyan. Ezért szabad mozgásteret szeretne ezen a téren.

Orbán Viktornak azért is érdemes mindezen elgondolkodnia, mert a belső közvélemény-kutatások szerint akkor is legalább ötszázalékos Tarlós István előnye, ha Budapesten valamennyi balliberális erő egyetlen főpolgármester-jelöltet támogatna vele szemben – mondta a lapnak egy miniszterelnökhöz közel álló forrás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik