Belföld

A DK keresztbe fekszik a Székely menet előtt

székelyföld (székelyföld)
székelyföld (székelyföld)

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint nem segítik, hanem sokkal inkább hátráltatják a székelyföldi autonómia ügyét a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által vasárnapra szervezett tüntetések.

Niedermüller Péter, a DK alelnöke szerint a székelyföldi autonómia a romániai magyar közösségek és a többségi társadalom ügye, amelyet a romániai politikai erőknek és szervezeteknek közösen kell megoldaniuk, és ebbe a folyamatba nem szabad magyarországi, gyakran szélsőséges nézeteket hangoztató szervezeteknek beleavatkozniuk.

A Demokratikus Koalíció azt vallja, az autonómia szerves része az Európai Unió politikájának. Éppen ezért támogatják a minél szélesebb körű autonómiát, mivel annak megvalósulása hozzájárulhat a nemzeti kisebbségek kulturális és politikai jogainak erősítéséhez. “Ebben a szellemben utasítjuk el a kettős állampolgárságot és az azzal járó szavazati jogot” – fogalmaz a politikus.

Mint írja, a DK olyan magyarságpolitika mellett kötelezte el magát, amely a jószomszédi kapcsolatokon, a határon túli magyarok és a szomszéd országok érdekeinek figyelembevételén alapul. Ezért felszólítják a magyarországi tüntetések résztvevőit, ne veszélyeztessék a székely autonómia ügyét felelőtlen magatartásukkal, nacionalista szónoklatokkal és szimbólumokkal.

A KDNP eközben arról adott ki közleményt, hogy a Székelyek nagy menetelése jelentős lépés lehet a közösség autonómiájához vezető úton.

Az aprócska kormánypárt szombati közleményében hangsúlyozza: hisznek abban, hogy Európa “egyetlen még autonómia nélkül, zárt tömbben élő nemzeti közösségének” sorsát a világ magyarságának közös összefogása meg tudja változtatni.

Az SZNT által vasárnapra szervezett Székelyek nagy menetelésén két háromszéki falu, Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon százezres összefüggő menetoszloppal kívánják felhívni a figyelmet az egységes, önálló, autonóm Székelyföld igényére.

Vasárnap Budapesten és több más településen is tartanak szimpátiatüntetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik