Belföld

Mától jár az orvosi ellátás az EU területén

eubetegjog, nemzeti kapcsolattartó pont (nemzeti kapcsolattartó pont)
eubetegjog, nemzeti kapcsolattartó pont (nemzeti kapcsolattartó pont)

Péntektől működik a nemzeti kapcsolattartó pont, amely az Európai Unió (EU) állampolgárait segíti a külföldi gyógykezelésükkel kapcsolatos tájékozódásban.

Péntektől a magyar biztosítottak is kezeltethetik magukat közfinanszírozott egészségügyi ellátásban az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban. Az egyenlő bánásmód elve alapján az EGT bármely országából – azaz az EU-államokból, Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából és Svájcból – Magyarországra érkező beteget is el kell látni.

A kölcsönös gyógyítás menetét részletező kormányrendeletben az áll: a külföldi gyógykezelés legfontosabb feltétele, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak azokra a kezelésekre ad engedélyt, amelyek ellátása itthon orvosilag indokolt határidőn belül nem biztosítható.

A határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó, a betegjog érvényesítéséről szóló uniós irányelvnek megfelelően a nemzeti kapcsolattartó pont két honlapot indított. Egyiken a magyar állampolgárok, másikon a külföldiek tájékozódhatnak a többi között a határon átnyúló ellátások igénybevételével kapcsolatos jogokról, a szolgáltatások feltételeiről, az engedélyezési eljárás menetéről, a szükséges dokumentumok listájáról, a költségek visszatérítéséről, a panasztételi és jogorvoslati lehetőségekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik