Belföld

Lázár: 25 éve nem dolgoztak ilyen sokan

175 új munkahellyel adta át pénteken délután Lázár János államtitkár és Márton Péter a vagyonkezelő vezérigazgatója a SZEFO Zrt. hódmezővásárhelyi telephelyét.

A szegedi székhelyű SZEFO Zrt, mint a magyar állam és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kiemelt partnere, az idén újabb fejlesztésre vállalkozott. Összesen 250 millió forint értében hajtottak végre beruházást és mintegy 300 munkahelyet hoztak létre, hangzott el a pénteki ünnepélyes átadáson, ahol már az első ütemben felvett, zömében csökkent munkaképességűek első munkanapjára is sor került.

A rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien

Lázár János rámutatott, az új üzem és a nap nyertesei azok, akik munkára vagy sokkal jobb új munkára leltek a most létrehozott modern gyárban. A munka világában érdemi változás állt be, melyre évtizedek óta vártunk – fogalmazott az államtitkár. 2013 őszére dolgozik ismét újra annyi ember, mint a rendszerváltozás idején, derül ki a KSH adataiból. Az elmúlt 25 év munkaerő-piaci adatai kerültek nyilvánosságra.

Hódmezővásárhely példáját emelte ki Lázár, a városban 2010-ben még 3500 álláskereső volt, míg 2013 őszére már 1500-zal kevesebben, alig 2000-en vannak munka nélkül. 10 millió magyarból 4 millió dolgozik, a stabil fejlődéshez azonban 5 millióra lenne szükség.

Hangsúlyozta, az előző években a foglalkoztatáspolitika az volt, ha nem tudunk munkát adni a csökkent munkaképességűeknek, akkor adunk rokkantnyugdíjat. Ezen a kormány 2010 óta igyekszik változtatni és akit lehet visszaterelni az értékes munka világába.

Munkát a többi csökkent munkaképességűnek is

Magyarországon közel 1 millió megváltozott munkaképességű ember él, de közülük csak 140 ezer dolgozik, míg a nyugati országokban ez az arány 50 százalék. Ezért a kormány célja a jövőben még több ilyen és ehhez hasonló munkahely megteremtése.

Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, a SZEFO-nál a régióban 1000, a többi állami rehabilitációs társaságnál pedig további 10 ezer csökkent munkaképességű dolgozó talált munkát.

Lázárnak tetszett Zoób Kati kollekciója

A megnyitó után a prominens vendégek körbejárhatták az üzemet, ahol az egyik részlegben ruhák, a másik teremben kapcsolók készültek. A prémium kategóriás felső és divatkötöttáru termékek sorában a SZEFO márkái között szerepel a Zoób Kati divattervező által megálmodott Chance kollekció. A bejárás alkalmával ezeket az államtitkár is megszemlélte, majd tárgyalásba kezdett a szintén jelen lévő Zoób Katival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik