Belföld

Csak a pára támad hétvégén

pára (pára)
pára (pára)

Az is csak reggelenként. Egyébként kellemes meleg időnk lesz hétfőig, kedden viszont érkezik a hidegfront.

Pénteken ismét több lesz a napsütés, északon és a Dunántúlon találkozhatunk kissé felhősebb tájakkal, de csapadék sehol sem várható – írja az Időkép. Északnyugaton, nyugaton megélénkül a délies szél. Délután 18-24 fok között alakul a hőmérséklet. A reggelre kialakult köd napközben folyamatosan feloszlik.

Szombaton is marad az átlagosnál melegebb, vénasszonyok nyara jellegű idő. Általában véve sok lesz a napsütés, viszont erősebben felhős, tartósan párás tájakkal is találkozhatunk.

Vasárnap is marad a kellemes hőmérsékletű, fátyol- és középmagas szintű felhőkkel tarkított őszi idő. A hajnali pára- és ködfoltok a legtöbb helyen délelőtt feloszlanak. A hétvége mindkét napján 19 és 24 fok közötti délutáni értékekre van kilátás.

Hétfőn folytatódik az évszakhoz képest melegebb idő. Hajnalra pára- és ködfoltok ismét kialakulhatnak. Többfelé megélénkül, a Dunántúlon meg is erősödik a délies szél. Kedden egy hidegfront érintheti az északi, északnyugati tájainkat.

Támadó pára?

Érdekes kifejezés, de van ilyen: svéd tűzoltók fejlesztették ki, hogy a nagy füsttel égő objektumokat nem egyszerűen vízzel fröcskölnek, hanem a nagy, erős sugarú víz fecskendezése előtt finom, zuhanyszerű vízköpennyel borítják azt le. Így elkerülhetik a hirtelen gőzképződést, ami súlyos sérüléseket okozhat – ezzel a módszerrel fleére szorították vissza az ilyen szerencsétlen eseteket (itt videó is látható). Ezt a vízpárát nevezik a támadó ködnek, párának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik