Belföld

Uszoda épül az olimpiára Győrben

A jövő hónapban indul a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) egyik helyszínének, az új győri uszodának az építése.

November 5-én teszik le a létesítmény alapkövét, s napokkal később már indul is a 3,2 milliárd forintos beruházás, amely a tervek szerint 2014 őszére fejeződik be. Hozzátette: a leendő sportkomplexum területén már megkezdődtek az előkészítő munkák.

Az ütemterv szerint áprilisban zárul a szerkezetépítés, utána pedig a szakipari munkák következnek. Az átadás-átvétel időpontjaként jövő augusztus 8-ában állapodtak meg.

Két medence épül

A nemzetközi színvonalú sportrendezvények, versenyek megrendezésére is alkalmas fedett uszoda 800 fix és 400 mobil ülőhelyet foglal majd magába. A létesítményben egy 50×25 méteres, 2,2 méter mély verseny- és egy 16,6×10 méteres, 90 centiméter mély tanmedence kap helyet. Ehhez csatlakozik egy külső, 2 méter mély, 33,3×25 méteres úszómedence. Ez utóbbi igény szerint átmenetileg lefedhető és a főépülettel zártan összeköthető. E kapcsolatot a beruházás második ütemében alakítják ki.

Az MTI-nek nyilatkozva Borkai Zsolt győri polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke januárban arról beszélt, hogy ebben az évben már gőzerővel zajlanak a 2017-es győri EYOF előkészületei. Akkor úgy fogalmazott: a költségek mintegy felét adja az állam, a felét pedig a város teszi hozzá. Első lépésként az uszoda építését jelölte meg, aztán következik a hozzá kapcsolódó úthálózat kiépítése. A városvezető megemlítette: a vállalkozás része egy nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas teniszkomplexum, valamint egy-egy versenyzésre, illetve bemelegítésre alkalmas atlétikapálya, cselgáncs- és tornacsarnok kialakítása is.

Egy olyan sportkomplexum jön létre 2017-re, amely a nemzetközi igények kielégítése mellett a győriek érdekeit szolgálja, de egyben olimpiai központként is funkcionál, nem versengve a jól működő, de fejlesztésre szoruló tatai edzőtáborral, hanem sok ponton kiegészítve azt. Ehhez szálloda-beruházás is társulna – tette hozzá.

Milliárdokról van szó

A polgármester elmondta: Győr még egyetlen kormánytól sem kapott egyszerre ekkora támogatást, de a város 2013-as büdzséjében is közel egymilliárd forint értékben szerepelnek az EYOF-fal kapcsolatos más kiadások. Már a tavalyi büdzsében is tartalékoltak pénzt erre a feladatra, az állami támogatáson felül pedig minden esztendőben egy-másfél milliárd forintot fordítanak az előkészületekre.

Borkai Zsolt jelezte, uniós forrásokból fejlesztenék az egyetemi kollégiumot, amelyben a négyezer versenyzőt és a velük érkezők egy részét el tudnák helyezni. A 14 és 18 év közötti korosztály világeseménye a tervek szerint 2017. július 22. és 29. között lesz Győrben, várhatóan 3000 részvételével.

Az EYOF az olimpia és az ifjúsági olimpia után az ötkarikás mozgalom harmadik számú világversenye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik