Belföld

M85: Hat év múlva elkészül egy újabb szakasz

A Pereszteg és Sopron között 27 kilométernyi gyorsforgalmi útszakasz legkésőbb 2020-ig megépül.

Folytatódik a Pereszteg-Sopron-országhatár autóút kivitelezésének előkészítése; az UTIBER Közúti Beruházó Kft. és az UVATERV Zrt. által alkotott M85 Konzorcium nyerte az új megvalósíthatósági hatástanulmány és kiegészítő környezetvédelmi dokumentáció elkészítésére kiírt közbeszerzési eljárást – közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Közleményük szerint a konzorcium nettó 138,7 millió forintos ajánlattal nyert; a tanulmányoknak 2015 első negyedévére kell elkészülnie, az építés várhatóan 2018 első félévében kezdődhet és 2020 végén zárulhat.

A nyertes pályázó feladatai közé tartozik a megvalósíthatósági tanulmány készítése a meglévő és alternatív nyomvonalakra a korábbi tervek felhasználásával, környezetvédelmi előzetes konzultációs dokumentáció elkészítése, beleértve a határon átnyúló hatások vizsgálatát is, környezeti hatásvizsgálat, valamint előzetes régészeti dokumentáció elkészítése, Natura2000 hatásbecslés, forgalmi vizsgálat, közúti biztonsági hatásvizsgálat, költség-haszon elemzés készítése.

Emlékeztetnek: a közel 27 kilométer hosszú, külön szintű csomópontokkal, fizikai elválasztással épülő gyorsforgalmi autóút az Új Széchenyi Terv keretein belül valósul meg.

Az évtizedes előkészítés során Magyarország 2004-es uniós csatlakozása, illetve 2006-ban a Natura2000 területek kijelölése kapcsán olyan új uniós jogszabályi és környezetvédelmi problémák merültek fel, amelyek miatt kiegészítő tervezési feladatok váltak szükségessé, illetve a meglévő terveket részben módosítani kell. A korábbi nyomvonal jelentős része ugyanis Natura2000 területeket érint, ami még a tervezés korábbi időszakában nem volt ismert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik