Belföld

Manipulált felvétellel akarták lejáratni Lázár Jánost

Felmentette a Makói Bíróság Havasi Katalint a Fidesz hódmezővásárhelyi elnökét, egyben a Lázár János lejáratására készült hangfelvételről kimondta, hogy manipulált.

A felvétel hamis, a képviselőnő ártatlan

Az ügy még 2011-ben kezdődött, akkor került nyilvánosságra, majd az országos médiumokba az a hangfelvétel, amely Lázár János akkori polgármester 2008-as vásárhelyi közgyűlésben tett szavait tartalmazta, azt összevágva. A képviselő akkori mondatait a szövegkörnyezettől eltérően a már azóta megszűnt Rádió X stúdiójában vághatták össze.

A Fidesz helyi szervezete és Havasi Katalin egy közleményt jelentetett meg a hangfelvétel lehetséges készítési helyéről és arról, hogy kik ismerhetik annak készítőit. Közülük Havránek Ferenc képviselő két feljelentést is tett Havasi Katalin ellen, második magánvádas feljelentésében hozott döntést 2013. október 21-én a Makói Bíróság.

A bíróság kimondta a képviselőasszony ártatlan az ellene felhozott vádban, ugyanakkor megvizsgálták az ügy kirobbantását jelentő hangfelvételt, melyről pedig megállapították, hogy hamisított, manipulált felvétel.

Havránek nullái

A felvétel alapját egy 2008-as napirend előtti felszólalás szolgáltatta. Akkor Lázár János, mint polgármester arról beszélt, hogy vannak olyan politikusok és képviselők, akiknek nulla forint szerepel a képviselői bevallásán. Rájuk célozva mondta ki a kiragadott és elhíresült mondatot: „Akinek nincs semmije, az annyit is ér.” Havránek Ferencnek ekkor nem szerepelt jövedelem a nyilatkozatán, nyugdíját és úgy tudjuk cégének ügyvezetői jövedelmét sem tüntette fel.

Példanélküli és gyalázatos

Az ügy részleteit a Fidesz Hódmezővásárhelyi képviselőcsoportja csütörtökön sajtótájékoztatón kommentálta. Dr. Havasi Katalin utalt a bajai választás hamisított videójára, idézte a szerdai ünnepi beszédből dr. Kovács László szavait: “Vigyázzunk, mert alacsonyan repülnek az álvideofelvételek.” Hozzátette, Vásárhelyen valaki már 2011-ben aljas politikai játékba kezdett. Példanélkülinek és gyalázatosnak nevezte azt, hogy valaki a város közgyűlésén elhangzottakat meghamisítsa és a város, és a polgármester lejáratására használja fel.

Hegedűs Zoltán képviselő hangsúlyozta, 2 éves meghurcoltatás után a bíróság tisztázta az elnök asszonyt az alaptalan vádak alól. Havránek Ferenc feljelentését úgy minősítette, hogy feljelentette azt, aki igazat mert szólni, és próbálta lejáratni, besározni.

Benkő Zsolt képviselő visszautasította azt, hogy a választások közeledtével is egyesek hamis video- és hangfelvételeket hozzanak nyilvánosságra. Havránek Ferencet felszólította, legalább annyiszor kérjen bocsánatot, ahányszor a vádakat megfogalmazta különféle fórumokon, és ismerje el, hogy hazudott.

Havránek Ferenc, aki a Zöld Baloldal képviselője Vásárhelyen, még nem nyilatkozott, kíván-e fellebbezni az ítelet ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik