Belföld

Felújítják a bicskei Batthyány-kastély parkját

bicskei Batthyány kastély (kastély-park, )
bicskei Batthyány kastély (kastély-park, )

A bicskei 12,5 hektáros kastélypark 2015-től, a helyreállítás után igazi közösségi színtér, kulturális és szabadidős programok helyszíne lehet.

Megkezdődik a bicskei Batthyány-kastély védelem alatt álló parkjának felújítása, amelyhez a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közel negyedmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretein belül.

Elodázhatatlan kötelesség

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes elmondta, hogy hazánk műemlékállománya volt a 20. század egyik nagy vesztese. „A kastélyok, parkok, műemléki épületek helyreállítása elodázhatatlan feladat, sok esetben az utolsó órában járunk”

Marjay Gyula, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója szerint fontos, hogy a kastélyban működő gyermekotthon lakóit, dolgozóit, valamint a bicskeieket és a Bicskére látogatókat szolgáló park jöjjön létre.

A jövő feladatai

Vásárhelyi János, a kastélyban működő Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatója közölte, hogy az épületben és annak parkjában évi 10-15 ezer látogatót fogadnak, évente 6-8 kiállítást, valamint koncerteket, előadásokat rendeznek.

szeretnék a park felújítását követően a dísztermet és a konferenciatermet felújítani és korhűen berendezni, az épület alatti 250 négyzetméteres pincében kamara- és színháztermet létrehozni, valamint a terasz alatt kávézót kialakítani.

A bicskei Batthyány-kastély védett történeti kertjének helyreállítása című projekt keretében újjáépítik az angolpark útrendszerét, amit a régészeti kutatások során feltárt egykori útszelvények alapján végeznek el. A díszmedencét és a központi szőnyegágyat képi források alapján állítják vissza.

A fejlesztések során több ezer cserjét telepítenek, locsolórendszert alakítanak ki, amelyet a jelenleg is meglévő alsókerti tóból táplálnak majd. A tó táplálását – mederrendezést követően – fúrt kútról oldják meg. A jelenleg állami tulajdonban lévő kastély épületében 1929 óta gyermekotthon működik, jelenleg 9 lakásotthon ad menedéket 90 nehézsorsú, súlyosan hátrányos helyzetű, veszélyeztetett, közöttük sok árva és félárva gyermeknek. A gyermekotthon felzárkóztató 8 osztályos, 8 évfolyamos és sajátos nevelési igényű gyerekek oktatását is végzi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik