Belföld

Sűrű az ünnepi program Vácon

A város több pontján tartanak megemlékezéseket.

Az ötvenhét esztendővel ezelőtt, 1956. október 23-án, illetve az ezt megelőző és követő történésekre, a forradalom időszakára emlékezve rendez az idén is ünnepséget Vác  Város Önkormányzata és a Váci Reménység Egyesület. A megemlékezések október 23-án a város több pontján lesznek.

A Váci Fegyház és Börtön előtt néhány esztendővel ezelőtt felállított emlékműnél kezdődik a program koszorúzással, 14 óra 30 perckor. Ezen a helyen mond beszédet az 1945-1956 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége részéről dr. Bank Barbara történész, majd harminc perccel később, 15 órától dr. Kristóf Béla egykori polgármester emléktáblájának koszorúzása lesz a Köztársaság út 67. szám alatt lévő emléktáblánál. Megemlékezést tart Moys Csaba, Vác Város Pro Urbe Díjas kitüntetettje, a Váci Reménység Egyesület elnöke.

Újabb fél óra elteltével, 15 óra 30 perctől Pap Béla református lelkész emléktáblájánál helyeznek el virágokat, koszorúkat a Dózsa György út 54. szám alatt. Beszédet mond Kis Csongor, a Vác-Felsővárosi Református Egyházközség gondnoka.

Komáromi Kornélia, Vác posztumusz díszpolgára emléktáblájának koszorúzása 16 óra 30 perckor lesz a Tímár utca 3. szám alatt. Megemlékezést tart: Rusvay Gábor, a Naszály Polgári Kör képviseletében.

A Szent Miklós téren lévő Kovács Ottó mártír emléktáblájának koszorúzása 17 órakor lesz. A helyszínen Pető Tibor alpolgármester mond beszédet.

A városi ünnepség “fénypontja” a Bartók Béla Zeneiskolában 18 órától lesz. Ünnepi beszédet mond: Sebő József író-szerkesztő, tanár. Közreműködik: Csuka Ágnes zongoraművész, Czakó Ádám színművész és az idén fennállásának hetvenötödik évfordulóját ünneplő váci Vox Humana Énekkar. Vezényel: Sándor Bence.

Ezt követően 19 órától dr. Brusznyai Árpád mártírra emlékeznek a tanár tiszteletére állított emléktáblánál a Konstantin téren, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola előtt. Itt dr. Pellei Ilona, nyugalmazott egyetemi oktató tart megemlékezést.

A koszorúzás ezután a tér másik pontján, a Püspöki Palota oldalánál látható dr. Pétery József egykori váci megyéspüspök emléktáblájánál folytatódik, ahol dr. Beer Miklós megyéspüspök, Vác város díszpolgára mond beszédet 19 óra 15 perctől.

Az emléktáblák koszorúzásánál és az ünnepi megemlékezésnél közreműködnek: a váci Boronkay György Műszaki Középiskola tanulói.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.