Belföld

Borkai: „Dávid küzdött Góliát ellen!”

„Ki és mikor őrzi számunkra ’56 emlékét” – tette fel a kérdést Győr polgármestere a városi és a megyei önkormányzat közös ünnepségén.

A Bisinger sétányon, a Golgotánál gyűltek össze az emlékezők október 23-án Győrben, hogy együtt tisztelegjenek az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatai előtt. A megjelenteket Borkai Zsolt köszöntötte, aki az 57 évvel ezelőtti történések korabeli hírére hívta fel a figyelmet. „A magyar nemzet akkoriban minden nép figyelmét felkeltette. Költőket ihletett meg szerte a világban a magyarok önfeláldozása, hiszen itt Dávid küzdött Góliát ellen és ez nem kérdés! Ténylegesen hittek bennünk az emberek!” – hangsúlyozta a polgármester, aki nemzetközileg ismert költőktől idézett.

Borkai Zsolt úgy véli az ’56-os események üzenetét kötelességünk generációról-generációra továbbvinni. „Sokan túlélték és mikor lehetett el is mesélték a történéseket” – fogalmazott a polgármester. „A magyar nép nem kevesebb egyetlen népnél sem, sőt, gondoljunk csak bele, hogy mennyi mindent adtunk mi a világnak, amitől az értékes tud lenni napjainkban. Sokszor nem is tudjuk, hogy egy-egy dolog mögött, egy-egy szorgos magyar keze van. Ma szerte a világban megemlékezéseket tartanak, nem gyászolnak minket, hanem tisztelegnek hazánk és hőseink előtt. Bár 1956 időben folyamatosan távolodik tőlünk, eszmeisége egyre aktuálisabb. Üzenetét ma is, holnap is, holnapután is át kell adni. Kis ország vagyunk, de szívben és hitben nagy. Magyarország erős, mert mi tesszük azzá, és Győr talán a legerősebb, mert mi, győriek tesszük azzá. Győr fejlődik, Önökkel, Önökért” – tette hozzá a városvezető.

Az ünnepségen Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke is beszédet mondott. „A Terror Háza Múzeum nyilvántartásában szereplő szomorú számadatok szerint megyénkben 60 honfitársunk esett áldozatául a forradalmi eseményeknek és az azt követő megtorlásnak. Közülük 52-en az október 25-i győri fogház előtti golyózáporban, valamint az október 26-i mosonmagyaróvári ipartelepi sortűz következtében vesztették életüket. Még szomorúbb, hogy a megyei áldozatok fele fiatalkorú volt, a legifjabbak alig töltötték be 15. életévüket” – ismertette a fájó tényeket az alelnök, majd hozzátette, „hazánk élő bizonyítéka annak, hogy igenis lehet legyőzve győzni”.

Kara Ákos szerint büszkének kell lennünk elődeinkre és tetteikre. „Példájuk nyomán legyünk egy kicsit mindig erősebbek, okosabbak, összetartóbbak a mindennapokban, ezzel tudjuk legjobban közvetíteni 1956 igazi üzenetét” – zárta beszédét a megyei közgyűlés alelnöke.

Az ünnepség a hagyományos koszorúzási ceremóniával zárult, a Golgotánál koszorúk és a kegyelet virágai tisztelegnek a hősi halottak, áldozatok előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik