Belföld

Újabb környezettudatos beruházás a Hungranánál

kukorica (gabona, )
kukorica (gabona, )

Európában egyedülálló Pharma ethanol üzem épült Szabadegyházán

Az idén 101 éves Hungrana Kft. megépítette Európában egyedülálló technológiájú és kapacitású gyógyszerkönyvi minőségű alkoholt gyártó üzemét. Az EU piacvezető izocukorgyártója, a kontinens legjelentősebb kukorica-feldolgozó gyára 1 milliárd forint beruházással hozta létre Pharma ethanol gyáregységét, amely elsősorban a gyógyszer- és az igényes vegyipar számára állít elő kiváló bioökonómiai alapanyagot.

Az új Pharma ethanol üzemben napi 1200 hektoliter gyógyszer-, kozmetikai- és egyéb finomvegyipari célokra alkalmas nagytisztaságú etanol terméket állítanak elő. Az itt készült alapanyagokat felhasználják majd gyógyszer hatóanyagok, kozmetikumok, tisztító- és fertőtlenítőszerek, festékek és hígítók valamint az elektromos autók akkumulátorai töltőanyagainak gyártásához.

A cég innovációs és bővítési lépéseinek legújabb mérföldköveként, a környezettudatosság jegyében létrejött üzemet ma Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter avatta fel.

Ahogy eddig is, ezután is száz százalékban magyar alapanyagot használunk fel, és a világszínvonalú termékek előállításakor hulladékmentesen, a kukorica minden részecskéjét hasznosítjuk.” – mondta el Lengyel Attila, a Hungrana Kft. ügyvezető igazgatója.

Évek óta komoly beruházásokkal bővítik az ipartelepet

A jelenleg 300 főt foglalkoztató Hungrana Kft. alapítása óta meghatározó szereplője a hazai és európai élelmiszeriparnak. A szabadegyházi gyárat melasz alapon működő alkoholüzemként alapították 1912-ben, később a kukorica feldolgozás mellett az izocukor gyártását is megkezdték. Napjainkban az Európai Unió piacvezető izocukorgyártója. 2008-ban bioetanol üzemegységet épített, ahol éves szinten 110 ezer tonna üzemanyagcélú bekeverésre gyártott bioetanolt állít elő megújuló energiaforrásból, és a GreenPower E85 néven forgalmazott üzemanyag is készül. Tavaly 3 milliárd forint összértékű beruházása legjelentősebb részeként a cég létrehozta – a teljes gyárkomplexum energiafelhasználásának 25%-át adó – biomassza erőművét, amellyel csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását és a fosszilis energia felhasználást is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik