Belföld

Századvég: Gyurcsányék beérték Bajnaiékat

gyurcsány (gyurcsány)
gyurcsány (gyurcsány)

Tovább növelte előnyét a Fidesz-KDNP, nőtt a választói aktivitás, a Demokratikus Koalíció (DK) pedig elérte az Együtt-PM támogatottsági szintjét a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében is - derül ki a Századvég október közepén készített reprezentatív közvélemény-kutatásából, amelyet a Magyar Nemzet Online (MNO) közölt hétfőn.

A kutatás eredményei alapján idén októberben a választókorúak 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy “most vasárnap” biztosan részt venne a parlamenti voksoláson, azaz a választási aktivitás tovább emelkedett az elmúlt hónapokban. A Századvég felmérése szerint folyamatosan csökken a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya, jelenleg a választókorúak 39 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

A felmérés alapján a Fidesz-KDNP tovább növelte támogatóinak számát, így jelenleg a teljes népesség 29 százaléka szavazna a kormánypártokra. Kismértékben nőtt a legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága is, az MSZP most 14 százalékon áll, míg a Jobbik támogatottsága 7 százalékos.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A DK augusztus óta fokozatosan növelte támogatóinak számát, és októberre beérte az Együtt 2014-PM szövetséget. A két pártra egyaránt a lakosság 4-4 százaléka szavazna, míg vidéken a DK támogatottsága meg is haladja az Együtt 2014-PM-ét. A Lehet Más a Politika (LMP) szavazóinak aránya nem változott, a választók 2 százaléka szavazna rá, a többi pártra a megkérdezettek 1 százaléka voksolna – derül ki a kutatásból.

A kormánypártok a biztos szavazó pártválasztók körében is őrzik előnyüket, a Fidesz-KDNP továbbra is 51 százalékon áll. Az MSZP-re a biztos szavazók 23, a Jobbikra 13 százaléka voksolna. A DK ebben a közegben is erősödni tudott, mind a pártra, mind az Együtt 2014-PM-re a biztos szavazók 5-5 százaléka adná a voksát. Az LMP támogatottsága továbbra is 2, más pártoké pedig 1 százalékos – olvasható a Századvég kutatási eredményeiben.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatása október 15-e és 17-e között készült 1000 ember megkérdezésével.

A Századvég szeptember végi közvélemény-kutatása szerint a választókorúak 51 százaléka jelezte, hogy biztosan részt venne a parlamenti voksoláson. A pártszimpátiájukban bizonytalanok teljes népességbeli aránya 42 százalék volt.
Az akkori mérés szerint a teljes népesség 28 százaléka szavazott volna a Fidesz-KDNP-re, az MSZP pedig 13 százalékon állt. A szeptemberi kutatás idején a Jobbik 8, az Együtt 2014-PM 4, az LMP és a DK egyaránt 2-2 százalékon állt.

Az akkori közvélemény-kutatás szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 51, az MSZP 23, a Jobbik 14, az Együtt-PM 6, a DK 3, az LMP pedig 2 százalékon állt. A többi párt támogatottsága 1 százalékos volt a Századvég szeptemberi mérése szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik