Belföld

Nincs haszon a szüretben a soproni borászoknak

24.hu
24.hu

2013. 10. 22. 09:36

Mindinkább gépesítik a betakarítást a soproni borvidéken, ez a munka mellett a szüret hangulatát is megváltoztatja.

Taschner István közlése szerint két-három éve került Sopronba az első szüretelőgép, azóta egy másik is munkába állt, az idén a termés mintegy felét már ezekkel szedték le.

Nem éri meg borászkodni?

“Az idei volt az első év, amikor már kifejezetten munka-, nem pedig ünnepjellege volt a szüretnek” – fogalmazott, megjegyezve, hogy a változásban más szempontok is érvényesültek. Egyre több “hobbiborász” áll le a szőlőtermeléssel, mert az alacsony felvásárlási árak miatt a legjobb esetben is csak nullszaldósan zárják az évet. Ez a csoport adja a soproni termés ötödét, leállásukkal pedig csökken a betakarított szőlő mennyisége – jelezte.

Egyre kevesebb a nagytermelő

Taschner István hozzátette: ezzel párhuzamosan lassú birtokkoncentráció indult meg a területen, de az itteni birtokstruktúra továbbra is elaprózott. Az ezer hektár körüli soproni termőterületen egyetlen gazdaságnak van száz hektárnál nagyobb területe és ketten gazdálkodnak 30 hektárnál nagyobb szőlőn. Fél tucat körüli a húsz hektárosok száma; a hegyközség 1400 tagja közül alig 20 nevezhető nagytermelőnek.

Szólt arról is, hogy a helyi szőlősgazdák több új fajtával kísérleteznek fél-egy hektáron, de ezek közül csak a shirah nyert nagyobb, jelenleg öthektárnyi területet. Összehasonlításként megemlítette: Sopronban pinot noir 40 hektáron, cabernet sauvignon 35, cabernet franc négy-öt hektáron terem.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

3d illustration of city quarter construction with crane over black background

Lakáskassza: kétharmad a kormány ellen

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.