Belföld

Holland és magyar diákok közösen tanulnak a demokráciáról

East-West Contact néven, a Hódmezővásárhely és Haarlemmeermer közötti régi testvérvárosi kapcsolatra alapozva többéves együttműködést írtak alá a Németh László Gimnáziumban.

Az East-West Contact Alapítvány két tagja érkezett a holland városból Vásárhelyre Pieter Snaterse a Herbert Visser College igazgatója vezetésével, hogy ennek részleteit kidolgozzák. Két éven keresztül hasonló korú holland és magyar diákok dolgoznának együtt, sőt még cserediák utaztatást is megvalósítanának.

Választások mindkét országban

A program fő célja, a diákok demokráciával és a piacgazdasággal kapcsolatos eszme és tapasztalatcseréje. A dolog aktualitását az is adja, hogy mindkét országban jövőre tartanak választásokat, így a közös munka a politikától sem lesz mentes.

A napi kommunikációban a két ország fiataljai párban dolgozhatnak a modern kommunikációs eszközök – például a facebook, a skype és email – segítségével. Politikusokkal, közéleti személyiségekkel is készítenek interjúkat, majd ezekből elemzéseket, esszéket és különféle cikkeket írnak.

A program holland kezdeményezés, jövőre 8-10 diák érkezik Vásárhelyre, majd 2015-ben ugyanennyien utazhatnak Haarlemmeermerbe.

Ismerik a logót

A bejelentés után a holland tanárokkal beszélgettünk, akiknek azonnal ismerős volt a Vásárhely24 logója. Mint elmondták, Hollandiában a nu.nl az egyik legnagyobb és legjobban értesült hírportál. Azt azonban nem tudták, hogy Magyarországon, sőt Hódmezővásárhelyen is találkoznak a brand-del. A Sanoma-nak hazájukban is több termékét ismerik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik