Belföld

Háborús bomba: útlezárás és kiürítés Győrben

Az öt kilogrammos világháborús robbanószert elszállítják, emiatt útlezárásra kell számítani.

A bombát a Kossuth híd belvárosi hídfőjénél találták, egy épülő jelzőlámpás csomópont munkálatai során.

Forgalomkorlátozás Győrben a Móricz Zsigmond rakparton és környékén

A Győri Rendőrkapitányság 14 órától lezárja a rakpartot és a vízi forgalmat is leállítja, mivel a robbanótestet elszállítják a helyszínről. A tűzszerészi munkálatok idejére 150 méteres sugarú körben lezárják és kiürítik a környéket. Ez érinti a hidat, a Dunakapu teret, kilenc társasházat, egy templomot, egy kávézót, valamint az egyik sétálóutcát.

A korlátozás és útlezárás érinti továbbá a Kossuth híd északi oldalát, a Móricz Zsigmond rakpartot és a Teleki utcát, a Széchenyi tér és a Duna-kapu tér közötti utcákat, valamint a Püspökvár környékét.

A rendőrség kéri a lakosságot, hogy az útlezárással érintett területeket és utakat kerüljék el.

Szeptemberben is bombaveszély volt

Legutóbb szeptember 12-én, Győr belvárosában, a Mosoni-Duna partján a Móricz Zsigmond rakpart mellett találtak egy nyolc centiméteres, feltehetően német repeszaknagránátot. Ekkor kétszáz méteres körben lezárták és kiürítették a területet, ami hat háztömb 270 lakását érintette. A rakparton korlátozták, a Széchenyi hídon és a folyón pedig leállították a forgalmat.

Győrre egykor záporoztak a bombák

A második világháborúban Győr a légi támadások egyik főcélpontja volt. 1944. április 13-án érte először bombázás a várost.

Az angol flotta amerikai Liberátor (B-24 és B-17-es) típusú repülőgépei szálltal fel egy olaszországi légitámaszpontról, s indultak a megyeszékhely irányába, hogy megsemmisítsék az ipari létesítményeket, elsősorban a vagongyárat, ahol a német Messerchmitt vadászrepülőgépek készültek.

Ekkor több száz robbanószerkezet ért földet, melyeknek egy része nem sült el, s a mai napig a föld alatt pihennek. A győri bombázásról itt olvashat visszaemlékezéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik