Belföld

Romaszalámi: vizsgálják a provokatív kiállítást

Az osztrák államfő szeretne mindent tudni azokról a plakátokról, amelyekkel Európa cigánypolitikájára akarták felhívni a figyelmet - sokak szerint - magyarokat sértő módon.

A linzi, szatirikus plakátsorozat a romákkkal, zsidókkal szembeni bánásmódot mutatja be nagyon provokatívan. Van például montázs cigányokból készült szalámiról, melyet Orbán Viktor és a Jobbik ajánl.

A városháza épületében kiállított képek miatt a magyar külügyminisztérium is tiltakozott. Heinz Fischer, osztrák köztársasági elnök most felkérte az alkancellárt, vizsgálja ki az ügyet. A tárlat miatt az Ausztriában élő romák kulturális egyletének elnöke, Rudolf Sarközi is felszólalt – írja az Orf.at osztrák hírportál.

Ausztria nem tiltakozna

„Ezt a kiállítást mi nem egy Magyarországgal szembeni provokációként értelmezzük, hanem egész Európa romapolitikáját minősíti“ – mondta Julius Stieber, Bécs osztrák nagyváros kulturális igazgatója, aki nem érti a magyarok felháborodását.

„Én nem hinném, hogy Ausztria tiltakozna, ha valami hasonló történne Magyarországon és itt szeretném hangsúlyozni, hogy egyetlen európai ország sem tiltakozott a kiállítás miatt, csak a magyarok“ – közölte az igazgató.

Tüntettek

A Honfoglalás 2000 Egyesület az elmúlt héten Bécsben, az Osztrák Nagykövetség előtt tüntetett  a szerintük “Magyarországot gyalázó“ plakátkiállítás ellen.

„A sehol sem jegyzett grafikus művei a magyar romák és a zsidók üldözésére utalnak, de akad olyan kép is, amely úgynevezett romaszalámit reklámoz Orbán Viktor fényképével“ – magyarázza aggályait az egyesület.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik