Belföld

Rendőrség: az MSZP-hez küldték a bajai kamuvideót

Hatan szerepeltek azon a videón, amelynek minden szereplőjét azonosította a rendőrség. A felvétel október 15-én készült mobiltelefonnal, és azt az MSZP-nek küldték el – mondta el Szabó Vendel, Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány-helyettes.

Szabó Vendel a bajai választási videó kapcsán kecskeméti sajtótájékoztatóján felmutatta azt a mobiltelefont, amellyel a botrányos bajai felvételeket készítették. A felvételt rögzítő memóriakártya tartalmát október 16-án kiírták egy CD lemezre. Ezt a CD lemezt egy, a felvétel készítésekor is jelenlévő személy átadta egy ismerősének, aki azt egy további közreműködővel közösen elvitte a Magyar Szocialista Párt székházába, ahol két személynek adták át.

A nyomozó hatóság azonosította és tanúként kihallgatta a felvétel készítésénél jelen lévő hat főt. Vallomásaik alapján a videofelvétel készítésének időpontját és körülményeit a rendőrség tisztázta. A felvétel nyíltan készült egyikük házában október 15-én, azaz az október 13-ai megismételt választást követő második napon. A rendőrség szerint kétséget kizáróan megállapították, hogy a videofelvételen látható négy férfi egy megrendezett, nem valós helyzetet játszott el. Bár a jelenetet csak eljátszották, további manipulációt nem fedezett fel a rendőrség.

További információkat a rendőrségi tisztviselő nem árult el a nyomozásra, illetve a tanúk védettségére hivatkozva.

Ki készítette a videót?

A Blikk szerint az MSZP rendelte meg a felvételt, és a videózók saját bevallásuk szerint nem tudtak arról, hogy ezt nyilvánosan felhasználnák a Fidesz ellen. A lap szerint a videó egyik készítője, K. G., solti roma kisebbségi önkormányzati képviselő, vallomást tett a rendőrségen. K. állítása szerint hatan készítették a videót, közülük hárman – G. R., P. J. és B. J. – játszották el megvesztegetést, míg ő és két társa, J. B. és A. Z. filmeztek.

A HírTV megtalálta azt a férfit, aki a felvétel szerint 200 ezer forintot ígért bajai romáknak azért, hogy a Fidesz jelöltjére szavazzanak a múlt vasárnapi időközi választáson. Ám ő csak pénzért lett volna hajlandó elárulni, kinek a megbízásából készült a színjáték.

A videót először a hvg.hu mutatta be, amely hírportál főszerkesztője, Gavra Gábor “súlyos szakmai hibának” nevezte, amikor olyan címet és leadet írtak a videót bemutató anyaghoz, amit önmagában a felvétel nem támaszt alá. Vasárnap esti véleménycikkükben pedig azt írják, “a körülményektől függetlenül súlyos, megengedhetetlen hibát követtünk el, amiért nem háríthatjuk másra a felelősséget, és aminek a tanulságait nekünk kell levonnunk“.

Az MSZP a leghatározottabban cáfolta, hogy köze lenne a bajai választással összefüggő videóhoz – jelentette ki a párt szóvivője. Török Zsolt emlékeztetett arra, hogy az MSZP volt az első, amely választási csalás gyanúja miatt feljelentést tett a bajai választás kapcsán. Hozzátette: hamis vád miatt büntetőfeljelentést tesznek az ellen a magánszemély vagy médium ellen, amely azt állítja, hogy az MSZP-nek köze lenne a videóhoz.

A Hír24 operatőre, Kovács Gábor is megviszgálta a felvételt, és szerinte is az a legvalószínűbb, hogy nem rejtett kamerával, hanem mobillal készítették azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik