Belföld

Pert nyertek a jogi egyetem ellen

elte-ajk(210x140)(1).jpg (elte ájk)
elte-ajk(210x140)(1).jpg (elte ájk)

Az elsőfokú bíróság ítélete alapján nyilvánosságra kell hozni, hogy kik mekkora összeget kapnak a közéleti ösztöndíjból és a Hallgatói Önkormányzat jutalomkeretéből.

Az Átlátszó Oktatás perelte az ELTE Állam- és Jogtudományi Karát azért, hogy átláthatóbbá váljon a karon működő Hallgatói Önkormányzat (HÖK) gazdasági tevékenysége. A bíróság első fokon nekik adott igazat, de az ítélet nem jogerős.

„Azért pereltük az ELTE-t, hogy megtudjuk kihez került a havonta 771 782 forint HÖK-ös jutalom az elmúlt években, hiszen közpénzről van szó” – írják honlapjukon. A jelenlegi bírói döntés értelmében azonban csak azon hallgatók adatainak kell nyilvánossá válniuk, akik választott képviselők, ilyen a HÖK elnöke, alelnökei, a kari küldöttgyűlés tagjai, valamint a kari újság főszerkesztője.

Az Átlátszó Oktatás kíváncsi volt a kari HÖK zárszámadásaira is, ilyen dokumentum azonban 2009 óta nem készült a karon, így hiába a bírói döntés.

Előzmények

Az ügy 2012 tavaszán kezdődött, amikor az Átlátszó Oktatás közérdekű adatigénylést nyújtott be az ELTE-ÁJK HÖK-höz, amiben kérték, hogy hozzák nyilvánosságra a kari vezetők juttatásait. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság hiába az igénylést benyújtóknak adott igazat, az ELTE megtagadta az adatok nyilvánosságra hozását, ezért indult az a bírósági eljárás, amiben most született meg az elsőfokú ítélet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik