1956(650x433)(1).jpg (1956, )
Belföld

Jelentős forgalomkorlátozásra kell készülni

Kedden délelőtt lezárják az egyik forgalmas csomópontot

A város több pontján lesznek ünnepi megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján.

A nemzeti ünnephez kapcsolódó megemlékezés miatt október 22-én, kedden 8.30 órától 10.00 óráig a Budai út – József Attila utca – Deák Ferenc utcai csomópontot teljes szélességben lezárják.

Javasolt kerülő útvonal a Budai úton a városból kifelé haladóknak: a Teleki Blanka Gimnáziumnáljobbra a Prohászka Ottokár utcára, vagy balra a Várkörútra.

Az érintett autóbuszjáratok módosított útvonalon közlekednek

A forgalomterelés idején járatok a Gáz utca /helyi járatok esetében: Budai út, Gáz utca/ elnevezésű megállóhelyet nem érintik, ezért a városközpont felöl érkező járatok részére ideiglenes megállóhelyként a Lövölde utcában a Budai útra kanyarodó ívében, míg ellenkező irányban a szóban forgó csomópont Lövölde utcai ágán rendszeresített helyi megállóhely vegyes megállóhelyként kerül kijelölésre.

A távolsági és helyközi autóbuszjáratok mindkét irányban a Széchenyi u. – Horvát I. u. – Lövölde u. terelőútvonalon közlekednek.

“14”-es vonal járatai mindkét irányban a Széchenyi u. – Horvát I. u. – Lövölde u. – terelőútvonalon közlekednek és a terelőútvonalon kijelölt megállóhelyeken állnak meg. A járatok a Távírda u. elnevezésű megállóhelyet nem érintik.

“22”-es vonal járatai mindkét irányban a Várkörút – Rákóczi u. – Gáz u. terelőútvonalon közlekednek és az ott rendszeresített megállóhelyeken állnak meg. A járatok a Távírda u. elnevezésű megállóhelyet nem érintik, valamint a Jancsár u. irányába közlekedő járatok a Budai úton lévő Budai út, Gáz u. elnevezésű megállóhely helyett a Gáz u.-ban lévő megállóhelyen állnak meg.

„23″-as vonal Jancsár u. irányába közlekedő járatai (a Videoton Ipari Park irányába közlekedő járatok útvonalával megegyezően) a Gáz u. – Rákóczi u. terelőútvonalon közlekednek. A járatok a Budai úton lévő Budai út, Gáz u. elnevezésű megállóhely helyett a Gáz u.-ban lévő megállóhelyen állnak meg.

“31”-es vonal járatai mindkét irányban a Prohászka O. u. – Várkörút – Rákóczi u. módosított útvonalon közlekednek. A forgalomterelés ideje alatt a járatok az Árpád u.-i és a Budai út, Deák F. u.-i megállóhelyeket nem érintik. A járatok a terelőútvonalon rendszeresített megállóhelyeken állnak meg.

“32”-es vonal járatai mindkét irányban a Lövölde u. – Gáz u. – Széna tér terelőútvonalon közlekednek. A járatok a terelőútvonalon rendszeresített megállóhelyeken állnak meg, az Árpád u., Budai út, Deák F. u. valamint a Fehérvár Áruház megállóhelyeket nem érintik.

„42″-es vonal járatai mindkét irányban a Széchenyi u. – Horvát I. u. – Lövölde u. terelőútvonalon közlekednek és a terelőútvonalon kijelölt megállóhelyeken állnak meg. A Távírda u. elnevezésű megállóhelyet nem érintik.

“43”-as és “44”-es jelzésű autóbuszvonalak járatai a Lövölde u. – Horvát I. u. terelőútvonalon közlekednek és az ott kijelölt megállóhelyeken állnak meg. A Távírda u.-i megállóhelyet nem érintik.

A terelés miatt a menetrendben meghirdetett időpontoktól pár perces eltérés lehetséges. Az érintett helyi autóbuszjáratok a terelőútvonalon rendszeresített valamennyi autóbusz-megállóhelyen megállnak.

A Gyümölcs utca megváltozott forgalmi rendje miatt október 22-én 08.00 órától kb. 10.00 óráig a Budai út városból kifelé haladó irányú forgalmát a Károly János utcába és a Kégl György utcába terelik.

Ünnepi megemlékezések

Október 21.

15 órától az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére és Kürti Csaba testnevelő tanár emlékére rendeznek kegyeleti utcai futást, valamint gyaloglás- és nordic walking próbát a Palotavárosban, indulás az István Király Általános Iskolától. A Fejér Megyei Szabadidősport Szövetség által szervezett program helyszíne az iskola előtti füves terület kijelölt útvonala.

Október 22.

Kedden 9 órától a Belvárosi I. István Középiskola Bugát Pál Tagintézménye tart ünnepi megemlékezést és koszorúzást az ’56-osok terén. Szintén 9 órakor kezdődik a Püspökség imádságos megemlékezése a Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél, ahol 11 órától a Tóvárosi Általános Iskola vezetősége és diákjai helyeznek el koszorút ünnepélyes keretek között. 12.30 órakor a Magyar Király Szálló falán elhelyezett ’56-os emléktáblánál tart koszorúzással egybekötött ünnepi műsort a Ciszterci Szent István Gimnázium.

Október 23.

Az évforduló napján, október 23-án 16.30 órakor kezdődik Székesfehérvár Megyei Jogú Város és Fejér Megye Önkormányzatának közös megemlékezése a Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél, ahol köszöntőt mond Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. 18.00 órától Gálaestet rendeznek a Vörösmarty Színházban, köszöntőt mond Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, majd elismerések átadására kerül sor. A napot ünnepi műsor zárja, mely a Vörösmarty Színház művészeinek közreműködésével valósul meg. (A színházi programra a belépés külön jeggyel lehetséges.)

A Jobbik 11 órakor tart megemlékezést az 56-osok terén. Beszédet mond Kepli Lajos és Fazekas Attila. A vendégeket köszönti: Mező Balázs, önkormányzati képviselő, országgyűlési képviselőjelölt.

Ajánlott videó