Belföld

Csónakkal is közlekednek Mosonmagyaróváron

Egy projekt részeként hat csónakkikötőt is kialakítottak, valamint kenukat vásároltak, így a helyiek és az odalátogatók akár a városon belül is evezhetnek.

Háromszázmillió forintos turizmusfejlesztési projekt zárult le Mosonmagyaróváron azzal, hogy átadták a csónakkal hajózhatóvá tett Malom-ági Lajtát – közölte az MTI-vel hétfőn Nagy István polgármester.

A városvezető elmondta: a fejlesztés eredményeként a Lajta ezen ágán keresztül lehet evezni Mosonmagyaróvár belvárosát, amitől a vízi turizmus jelentős fejlődését várják.

A projekt részeként hat csónakkikötőt is kialakítottak, valamint kenukat vásároltak, így a helyiek és az odalátogatók akár a városon belül is evezhetnek. A Lajtából leágazó, a Mosoni-Dunába torkoló szakasz medrét a gyorsabb folyás érdekében szűkítették, a szintkülönbségek áthidalására pedig speciális csúszdákat építettek a mederbe.

Hozzátette: a beruházásra határon átívelő projektként pályázó – Királyhida (Bruckneudorf) és Mosonmagyaróvár önkormányzata, valamint egy ausztriai és egy helyi sportszövetség által alkotott – konzorcium 840 ezer eurót nyert el erre a célra. Ezt toldotta meg Mosonmagyaróvár 40 millió forinttal, amiből a folyó korábban életveszélyessé vált, ezért le is zárt belvárosi partfalát állították helyre.

Ajánlott videó