Belföld

Városi vasút épülhet Győrben?

Mintegy 11 milliárd forintból fejlesztenék Győrben a helyi közlekedést: hibrid autóbuszokra pályáznak, intermodális csomópontok épülnének és a vasutat is fejlesztenék.

A tervek szerint önrész nélküli pályázati forrásból alakítanának ki intermodális közlekedési csomópontot a 131 ezer helyi lakos és a város vonzáskörzetében élő 285 ezer ember számára 1,7 milliárd forintból.

További kétmilliárd forintos, szintén száz százalékos uniós támogatással megvalósított fejlesztés keretében átalakítanák Győr városi és elővárosi közlekedését, egy közel 7,5 milliárd forintos, 600 millió forint önerőt igénylő pályázat eredményeként pedig harminc hibrid autóbuszt is beszereznének – olvasható az előterjesztésben.

Mindhárom esetben az Új Széchenyi Terv Közlekedési Operatív Programjának pályázatain elnyert összegekből valósítanák meg – idén ősz és 2015 novembere között – a fejlesztéseket.

(fotó: Takács Zs.)

Csökkenne a közutak terhelése

Az előterjesztésben az olvasható: az idén augusztusra elkészült részletes megvalósíthatósági tanulmányok alapján “a 2014-2020-as európai uniós programozási ciklusra való hatékony felkészülés érdekében az önkormányzat három újabb pályázat benyújtását tervezi”. Ezek Győr fenntartható közlekedésfejlesztését szolgálják.

Az intermodális fejlesztéssel közvetlenül javul napi 60 ezer utas közlekedési környezetének minősége, kompakt, akadálymentes elérhetőséget és átszállást biztosítva.

A kétmilliárdos városi és elővárosi közlekedés-fejlesztési terv “a kapcsolódó kötöttpályás, illetve helyi és helyközi autóbuszos fejlesztésekre fókuszál”. A győri körvasút, illetve városi vasúttal kapcsolatban már több elképzelés is felröppent az elmúlt időszakban, erről bővebben itt olvashat.

A közel 7,5 milliárdos Smart City program céljaként az intelligens közlekedés irányítás kialakítását jelöli meg az előterjesztés. “A projekt eredményeként csökkenhet a közutak terheltsége és a balesetek száma, nőhet a közösségi közlekedés kihasználtsága és szolgáltatási színvonala, valamint a helyi autóbuszos közösségi közlekedés is gazdaságosabban üzemeltethető” – áll a dokumentumban.

(fotó: Takács Zs.)

Ki lesznek tiltva a benzines járművek?

Ennek egyik elemeként nulla-emissziós övezetet jelölnek ki a városban; s annak érdekében, a kijelölt zónán belül környezettudatos eszközök szolgálják a közösségi közlekedést, a környező területekről érkező vonalakra 30 darab hibrid autóbuszt szereznek be a projekt keretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik