Belföld

Kövér: a kereszténydemokrácia semmivel nem pótolható

Kover-Laszlo-beszedet-mond(960x640).jpg (kövér lászló, )
Kover-Laszlo-beszedet-mond(960x640).jpg (kövér lászló, )

A kereszténydemokrácia hasznos, semmivel nem pótolható része a hazai demokráciának, a magyar szabadság ügyének - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke egy szombati mosonmagyaróvári rendezvényen.

A házelnök a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) mosonmagyaróvári szervezetének rendezvényén arról beszélt: ez az eszme a keresztényszociális tanítást követve az európai fejlődés élvonalába repíthette volna Magyarországot, ha hagyják azok, akik vagy letértek az erkölcsi alapú politizálás útjáról, vagy sohasem jártak azon, “akiknek egyetlen szempontjuk volt: saját maguk”.

A KÉSZ helyi szervezete által a mosoni plébániatemplomban rendezett eseményen, amelyen a KÉSZ és a KDNP elhunyt tagjai, köztük Barankovics István, Varga László, Kovács K. Zoltán, Isépy Tamás és Rapcsák András kereszténydemokrata politikusok lelki üdvéért fohászkodtak, a házelnök beszédében megjegyezte: a huszadik század bővelkedett olyan mérgező és gyilkos politikai eszmékben, amelyek hirdetőikkel együtt a történelem süllyesztőjébe kerültek.

Gyurcsány Ferencnek is odaszólt

Kövér László úgy fogalmazott: “napjainkban például egy sokszorosan bukott politikus azt hirdeti, hogy a keresztény Magyarország nem lehet szabad, mert a kereszténység és a szabadság kizárja egymást. Mondhatnánk neki és a hozzá hasonlóknak felebaráti szeretettel, ha értenék: ne féljetek, ne féljetek megismerni az igazságot, mert az titeket is szabaddá tesz”.

A hazai kereszténydemokrata mozgalom megtalálta a sziklánál szilárdabb alapot, amelyen gyakorlatiasan, a kor lehetőségeit kihasználva működött a szociális igazságosság szolgálatában, politikai közössége pedig a nemzeti összetartozás hitében és az emberi jogok maradéktalan érvényesüléséért vívott küzdelem szellemében jött létre – tette hozzá.

Kövér László kiemelte: Barankovics István egy félig vagy egyáltalán nem szabad Magyarországon alkotott, és amikor emigrációba vonult, mert egy koncepciós per szereplőjeként sem volt hajlandó asszisztálni a rendszer fenntartásához, fő feladatának a szellemi iránymutatást tekintette.

Azok emelték magasba a rendszerváltoztatás során és után a kereszténydemokrácia zászlaját, akikre fiatalkorukban hatott Barankovics. Velük dolgozhattak együtt akkor a rendszerváltás fiataljai – jegyezte meg a házelnök.

Barankovics István (1906-1974) a Demokrata Néppárt elnöke volt 1945-től a párt 1949-es önfeloszlatásáig. Nevéhez fűződik a keresztényszociális irányvonal kialakítása. A Rákosi-rendszer kiépülésével emigrációba kényszerült, 1950-től a Magyar Nemzeti Bizottmány végrehajtó bizottsági tagja volt; 1958-tól haláláig az emigráns közép- és kelet-európai politikusok által New Yorkban alapított Közép-európai Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségét töltötte be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik