Belföld

Hetente jön földrengés Nyugat-Magyarországon

A Richter-skála szerinti 3,3-as földrengést mértek Komárom-Esztergom megyében szombaton.

Szombat reggel, nem sokkal kilenc óra után mozdult meg a föld – közölte az MTA Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma.

A földrengés hatásairól, károkról a szeizmológiai obszervatóriumba nem érkezett lakossági bejelentés. Előbb egy kisebb, majd egy nagyobb rengést lehetett érzékelni.

Az egész három-négy másodpercig tartott, mintha a ház alatt meghúzták volna a szőnyeget – mondta el az MTI-nek Horváth Klára polgármester, akihez károkról nem érkeztek bejelentések.

Kattintson a térképre és nézze meg az aktuális földrengéseket!

Nem okozot kárt

A megyei katasztrófavédelem sajtóreferense, Stolczenberger Klára arról tájékoztatott, hogy károkról a környékbeli tűzoltóságokra sem érkezett jelzés.

A seismology.hu oldalon nyomon követhető, hogy hol, mikor és milyen erősségű rengések történtek hazánkban, illetve világszerte. Idén Magyarországon a január és július közötti időszakban több mint 50 alkalommal észleltek földrengést. Októberben Közép-Európában eddig 10 földmozgást regisztráltak, ezek mind a szomszédos országokban, főként Ausztriában történtek.

Szinte hetente megtörténik

Nem ez az első eset idén ősszel, hogy megmozdult a talaj. Legutóbb október másodikán, az osztrák-magyar határ közelében 4,2-es erősséget mértek, majd október 6-án szintén mozgásokat jeleztek a műszerek ugyanezen a területen. Ezeket megelőzően szeptember 20-án szintén mértek földmozgást, ekkor az epicentrum Ausztria területén volt, de Sopronban is érezték rezgéseket.

Egy soproni férfi az Indexnek arról számolt be: arra ébredt hajnal 4-kor, hogy mozog az ágya. A Kisalföld is a poharak összecsördüléséről adott hírt. Az emberek többsége viszont a médiából értesült az eseményről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik