Belföld

Vakvezető kutyának nem jár állami nyugdíj

Szerencsére vannak, akik másképp gondolják. Ha segítőkutyával él, érdemes pályáznia! Mariann, Molly, Michelle és Kitty története.

„Angoltanár vagyok. Két kutyám van. Másnak egy sincs” – így mutatkozik be Mariann, szinte bocsánatkérően, miközben Kitty, a segítője próbál közelebb lopózni tollhoz, jegyzetfüzethez. Vannak esetek, amikor ez furcsán hat, de egy fiatal labradorlánynak ez megbocsátható, főleg, ha már végighallgatott két óra angolt.


Fotók: Szigetváry Zsolt

Mariann koraszülött volt, sosem látott, de abban már kisgyerekként is biztos volt, hogy a fehér bot helyett inkább vakvezető kutyával élne. Érettségi után albérletbe költözött és magához vette a három hónapos Mollyt. „Kis dagi gombóc volt, aki mindentől rettegett” – mosolyog Mariann.

Diploma után

Az árnyékoktól is félő Molly végül tökéletes vakvezető kutya lett, 2001-ben például az Év vakvezető kutyája volt. Három éven keresztül minden nap segített Mariannak elbuszozni Tatabányáról az ELTE-re, nem véletlen, hogy a lány államvizsgája után a kutya is kapott egy oklevelet az egyetemtől, hiszen végigülte, feküdte, csóválta az angolnyelvtanári szak összes óráját.

A rengeteg utazás, odafigyelés és türelem azonban egy labrador szervezetét is megviseli, mire Molly tízéves lett, már rendszeresen injekciózni kellett, Mariann pedig úgy döntött, nyugdíjazza a négylábú GPS-ét.

Jött Michelle

Az állatorvosa segítségével talált Michelle-re, akit épp egy Magyarországra emigrált! norvég kutyakiképző oktatott. A skandináv instruktor végül rájött, hogy a kutyakiképzésből itt sem fog megélni, Michelle viszont Mariannhoz került, Molly legnagyobb csalódottságára.

A rangidős kutya végül megbékélt a helyzettel, és még három évig nézte-segítette, ahogy gazdáját Michelle kíséri el dolgozni, randizni, házasodni és gyereket szülni.  Mollynak 14 évesen tűnt el a jókedve, amikor a vacsorákat is sorra hagyta ki, nem volt más lehetőség, el kellett altatni.

Mariann és Michelle jó párost alkottak, bár a kutya kicsit többet húzott balra. Ezt elégelte meg Mariann a tatabányai vasútállomás peronján, amikor a labrador megint balra ment, miközben a vak lány inkább jobbra érezte az irányt. Végül Mariann rántott egy nagyot a pórázon és elindult jobbra, hisz ő a főnök, legalábbis akkor még azt hitte. Ember ilyen gyorsan nem ismerte be, hogy a kutyának van igaza, Mariann ugyanis a sínek közé esett.

A peronon várakozók persze ügyet sem vetettek arra, hogy egy vakvezető kutya forgatja meglepve a fejét, inkább a törött lábú vak lánnyal kiabáltak, hogy másszon ki, de gyorsan. Végül érkezett segítség, a mentőbe pedig már Michellel együtt szálltak be.

Kutya és gép

A vakvezető kutyák ritkán hibáznak. A magasan lévő akadályokkal néha meggyűlik a bajuk, de a jellemző inkább az, hogy olykor túlóvatoskodják a rájuk bízott feladatot.  „Ha fáradtak, akkor szétszórtabbak, jobban ingadozik a figyelmük, de ettől még nem megyünk neki semminek, legfeljebb nehezebben találnak meg dolgokat.”  Ilyenkor a járókelők néha beszólnak, Mariann pedig csendesen kiigazítja őket, hogy a labrador kutya és nem gép.

Rohamjelző is van

A Magyarországon dolgozó 288 segítőkutyából 197 terápiás négylábú van, köztük olyanok is, akik Hospice-házban könnyítik meg az elmúlást, a többi a saját gazdás segítőkutya. Az itt elérhető pályázat nekik szól: hat kutya hallás-, 16 mozgássérültet segít, de van az állományban 6 személyi segítő, 1 rohamjelző és 62 vakvezető.

A „nem gép” Michelle pedig 12 évesen elkezdett sántítani, kevesebb lett a kedve labdázni, így Mariannak új segítőre lett szüksége.  Egy kiképzett kutyához közel másfélmillió forint és nagy szerencse kell. Utóbbiból jutott Mariannak, a pénzt pedig összeadták tévénézők és Blikk-olvasók. Így lett Kitty.

És lettek megjegyzések is, hogy miért lehet Mariannak két kutyája. A vak lány pedig nem érti, miért baj az, hogy Michelle-t, aki egy évtizeden át társa volt, nem adta menhelyre, hanem maga mellett tartja.

„Nem azért van két kutyám, hogy mindig a táskám színéhez passzoló kutyával induljak el” – dohog Mariann, aki jelenleg egy egyszobás panellakásban lakik kislányával, egy macskával és két kutyával.

Kutyawellness is jár

Segítőkutyának állami nyugdíj nem jár, pedig már hazai vizsgálatok is alátámasztották, hogy a négylábú társsal élő rászorulók kevesebbet járnak orvoshoz és akár havi tízezerrel kevesebbet költenek gyógyszerre.

A helyzet tarthatatlanságára a Vizslamentés tagjai figyeltek fel, annak ellenére, hogy a 288 tanúsítvánnyal rendelkező segítőkutyából csak hét vizsla. Az állatvédők pedig elindultak a felajánlások nyomában és szedtek össze egy évre ingyenes állatorvosi ellátást, ingyentápot és -hidroterápiát a mindennapokban megfáradt kutyának. Mariann kutyáján kívül még öten pályázhatnak, nemcsak vakvezetők, hanem hallássérültek vagy epilepsziások mellett élő rohamjelző kutyák nevében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik