Belföld

Orbán: nálunk lesz a legolcsóbb az áram az EU-ban

Orbán (Orbán)
Orbán (Orbán)

Négy-öt év múlva Magyarországon lehet a legalacsonyabb a villamos energia ára az Európai Unióban, aminek feltétele az atomenergia-kapacitás bővítése – jelentette ki az Indiában tárgyaló magyar kormányfő.

Magyarországon jelenleg a háztartások energiaárai csökkennek, de a kormány szeretné, ha később az üzleti szférában is visszaesnének a költségek – mondta a Mumbaiban rendezett magyar-indiai üzleti fórumon.

Kattintson az indiai látogatásról készült galériáért!
Fotó:Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

A kabinet azért is áll ki a nukleárisenergia-felhasználás mellett, mert arra szükség van az energiaár-csökkentéshez. Emlékeztetett, hogy jelenleg a magyar villamosenergia-ellátás 40 százaléka származik atomenergiából, a kormány azonban közel van az erőműbővítésről szóló megállapodáshoz, így ez az arány a következő évtizedben 60-70 százalékra emelkedhet. Magyarországnak nincsenek természeti erőforrásai, így ez az egyetlen lehetőség a relatíve olcsó energia előállítására például ipari felhasználásra – mutatott rá Orbán Viktor.

Mindezek alapján úgy vélte, 4-5 év múlva Magyarországon lehet a legolcsóbb a villamos energia ára az Európai Unióban. Ennek azonban előfeltétele, hogy a jelenlegi kormányzópárt megnyerje a jövő évi választást – tette hozzá.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy Európával ellentétben az Egyesült Államok azért volt képes kimászni a válságból, mert az európaihoz képest egyharmaddal alacsonyabbak az energiaárai. Márpedig, ha az európaiak nem képesek megtalálni az energiaár-csökkentés módját – nemcsak a háztartásoknak, hanem az üzleti szféra számára is -, akkor nincs esélyük a gazdasági versenyképesség visszanyerésére. Különösen nem a gépjárműiparban – mondta, miután az energiaárakkal kapcsolatos álláspontját a magyarországi autóipart firtató üzletemberi kérdésre fejtette ki.

Szerinte Magyarország egyebek mellett azért lehet sikeres, versenyképes a gépjárműiparban, mert kiváló mérnökei vannak és alacsony a munkaerőköltség, ami persze jó az üzletnek, de nem jó az embereknek, noha ebben a szektorban még mindig magasabbak a fizetések, mint sok más ágazatban. Azonban az autóipari versenyképesség egyik legfontosabb jövőbeli feltétele a cégek energiaköltsége lesz, ezért is szükséges csökkenteni az árakat Magyarországon is – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik