Belföld

Játékidő – Játéktér

Hetedhet-babahaz(1)(960x640)(1).jpg ()
Hetedhet-babahaz(1)(960x640)(1).jpg ()

Játéktörténeti konferencia a Hetedhét Játékmúzeumban.

A meghívott előadók hazai játéktörténészek, játékgyűjteményeket gondozó muzeológusok.

A konferenciát Dr. Gurmai Beáta, az Emberi Erőforrások Minisztérium Közgyűjtemény Főosztály főtanácsosa nyitotta meg. „ Azt mondom, hogy éppen a játék az, amelynek igen fontos szerepe van abban, hogy a gyermek az élet nehéz küzdelmeire alkalmassá váljék, hogy a játék az, amelyből az életre fejlődés hatalmas energiája fakad. Azt kívánom, hogy valamennyien lássátok be, a gyermek életében a játék fontosságát és a játékot egy igen szükséges tényezőnek tekintsétek.”

Dr. Nógrádi László író, irodalomtörténész és pszichológus 1912-ben megfogalmazott intésével kezdte köszöntőjét Brájer Éva alpolgármester: “Engedjük, sőt, hívjuk a gyermekeket játszani, és játszva okosodni, bízva abban, hogy a játék örömébe fektetett pénz, idő és energia igenis megtérül.”

A közérdekű muzeális gyűjtemények és kiállítóhelyek a lokális kultúra hordozói, ezáltal kulcsszerepet játszhatnak a helyi közösségek művelődési tevékenységében.” –mondta megnyitó beszédében Dr. Gurmai Beát.

A Moskovszky-gyűjtemény 13 napja

Az EMMI Közgyűjtemény Főosztály főtanácsosa hozzátette: „Jövőbeni terveink között szerepel, hogy kihelyezett, tantervben szereplő órák helyszíneivé váljanak a közgyűjtemények. Ez egy nagy előrelépés lenne, hiszen ezek aktív közösségi terek, amelyeket jól kell tudni használni.”

Az ünnepélyes megnyitót követően délelőtt először a régi idők hazai gyűjteményekben található játékairól volt szó. „A Moskovszky-gyűjtemény 13 napja” címmel dr. Györgyi Erzsébet, a Kiss Áron Magyra Játék Társaság néprajzkutatója tartott előadást, de szó volt a Fehérváron található táblás játékokat, illetve a babaház kultúrantropológiai megközelítéséről is.

A délutáni programok a magyarországi régi és új játékkiállítások témakörben folytatódtak. Nagy Veronika néprajzkutató „Tudósok, bárónők, nepperek – Ember- és játéksorsok a tárgyak mögött” című előadását követően szó esett a nemzetközi, valamint a népi gyermekjáték kiállítások szabolcsi tapasztalatairól is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik