Belföld
szent-korona-masolat(430x286)(1).jpg (szent korona másolata, )

Halmay Tivadar festőművész kiállítása a Szent Korona másolatáért

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 10. 18. 18:50

A tárlat bevételéből az ereklye Székesfehérváron maradását támogatja az alkotó

A Szent Korona hiteles másolata az augusztusi ünnepségekre érkezett Székesfehérvárra. A város önkormányzata szeptemberben közadakozást hirdetett azért, hogy az ereklye méltó módon a királyok városában maradhasson. A kezdeményezéshez már több civil szervezet, a Videoton FC, a Vox Mirabilis Kamarakórus és a Szabad Színház is csatlakozott.

ÖKK Fehérvár

Ugyancsak a nemes célt kívánja szolgálni Halmay Tivadar festőművész, akinek „Szent István megkoronázása és a Koronázó város” című kiállítását 2013. október 24-én, jövő csütörtökön 17.00 órakor nyitják meg a Panorama Offices rendezvénytermében. A szervezők – az alkotó, Székesfehérvár Önkormányzata és a Panorama Offices – a tárlat közadakozásként létrejövő bevételének teljes összegét felajánlják a korona másolatáért. Továbbá Halmay Tivadar aukcióra bocsájtja „Szent István lovas szobra” című alkotását, hogy annak a bevétele is teljes egészében a Szent Korona másolatának megvásárlására fordítódjék.

A témában tartott sajtótájékoztatón Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere hangsúlyozta: „Székesfehérvár polgárainak régi álma és igénye, hogy hazakerüljön a Szent Korona, akár másolat formájában is. Gazdasági erőnkből adódóan az önkormányzatnak természetesen nem jelentene problémát, hogy saját költségvetési forrásból megfinanszírozza a hiteles másolatot. A városvezetés azonban azért indított közadakozást, hogy ezzel is példázza a 2013-as Szent István Emlékév legfőbb törekvését, a közösségformálást és a város összetartását. A közadakozás jó alkalom arra, hogy az Emlékév eddigi rendezvényein megalapozott szándékot továbbvigyük, és legyünk még többen egy egységes közösség részei.”

A sajtótájékoztatón részt vett Halmay Tivadar festőművész is, aki a város iránti elkötelezettségről szólt: „Mély tiszteletet érzek a város vezetősége és a szervezést felvállalók azon kezdeményezése iránt, hogy a Szent Korona hiteles másolata Székesfehérváron – a legméltóbb helyen – maradhasson.

Jótékonysági aukció

Ezen nemes cél érdekében ajánlottam fel aukcióra „Szent István lovas szobra” című alkotásomat, hogy az abból befolyó összeggel is hozzájárulhassak a korona megvásárlásához. A „Szent István megkoronázása és Koronázó város” című kiállításom szervesen illeszkedik a 2013-as Emlékév programjához. Ifjúkori álmom és vágyaim között szerepel, hogy megérjem azt az időt, amikor az évszázadok alatt megkopott, történelmi rangját vesztett város érdemének megfelelő fényét visszaszerzi.

Hitem szerint a jövőnket és emberi kapcsolataink alakulását jelentős mértékben befolyásolja a múltunk iránt érzett tisztelet és annak értékeihez való ragaszkodásunk. Meggyőződésem, hogy a korona a város lakosságának önkéntes felajánlásaiból történő megvétele, a „mi városunk” érzetét és az egymás iránt érzett tiszteletét erősítené a város lakóiban. Remélem, hogy ezzel a felajánlásommal teret nyithatunk annak a folyamatnak, amelynek eredményeként olyan emlékhelyhez juthat a város, ahová valamennyi koronázó kegyszer egy napon visszatalál méltó helyére.”

Közadakozás

A kiállításnak helyet adó Panorama Offices marketing igazgatója, Pelikán Gábor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy mindenképpen csatlakozni kívántak a közadakozáshoz:„ mind a kiállítás teljes bevételének összegét, mind az aukció teljes bevételét a Panorama Offices Halmay Tivadar úrral közösen felajánlja a Szent Korona másolatának megvásárlására a közadakozás keretében.”

A Panorama Offices földszinti rendezvénytermében, október 24-én nyíló kiállítást október 25-től november 21-ig tekintheti meg a közönség. A belépőnek nincs szabott ára, bárki tetszés szerinti felajánlást tehet a kiállítás megtekintésére a közadakozás keretében.

A „Szent István és lovasa” című festmény árverését november 22-én tartják.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.