Belföld

Halmay Tivadar festőművész kiállítása a Szent Korona másolatáért

szent korona másolat (szent korona másolata, )
szent korona másolat (szent korona másolata, )

A tárlat bevételéből az ereklye Székesfehérváron maradását támogatja az alkotó

A Szent Korona hiteles másolata az augusztusi ünnepségekre érkezett Székesfehérvárra. A város önkormányzata szeptemberben közadakozást hirdetett azért, hogy az ereklye méltó módon a királyok városában maradhasson. A kezdeményezéshez már több civil szervezet, a Videoton FC, a Vox Mirabilis Kamarakórus és a Szabad Színház is csatlakozott.

ÖKK Fehérvár

Ugyancsak a nemes célt kívánja szolgálni Halmay Tivadar festőművész, akinek „Szent István megkoronázása és a Koronázó város” című kiállítását 2013. október 24-én, jövő csütörtökön 17.00 órakor nyitják meg a Panorama Offices rendezvénytermében. A szervezők – az alkotó, Székesfehérvár Önkormányzata és a Panorama Offices – a tárlat közadakozásként létrejövő bevételének teljes összegét felajánlják a korona másolatáért. Továbbá Halmay Tivadar aukcióra bocsájtja „Szent István lovas szobra” című alkotását, hogy annak a bevétele is teljes egészében a Szent Korona másolatának megvásárlására fordítódjék.

A témában tartott sajtótájékoztatón Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere hangsúlyozta: „Székesfehérvár polgárainak régi álma és igénye, hogy hazakerüljön a Szent Korona, akár másolat formájában is. Gazdasági erőnkből adódóan az önkormányzatnak természetesen nem jelentene problémát, hogy saját költségvetési forrásból megfinanszírozza a hiteles másolatot. A városvezetés azonban azért indított közadakozást, hogy ezzel is példázza a 2013-as Szent István Emlékév legfőbb törekvését, a közösségformálást és a város összetartását. A közadakozás jó alkalom arra, hogy az Emlékév eddigi rendezvényein megalapozott szándékot továbbvigyük, és legyünk még többen egy egységes közösség részei.”

A sajtótájékoztatón részt vett Halmay Tivadar festőművész is, aki a város iránti elkötelezettségről szólt: „Mély tiszteletet érzek a város vezetősége és a szervezést felvállalók azon kezdeményezése iránt, hogy a Szent Korona hiteles másolata Székesfehérváron – a legméltóbb helyen – maradhasson.

Jótékonysági aukció

Ezen nemes cél érdekében ajánlottam fel aukcióra „Szent István lovas szobra” című alkotásomat, hogy az abból befolyó összeggel is hozzájárulhassak a korona megvásárlásához. A „Szent István megkoronázása és Koronázó város” című kiállításom szervesen illeszkedik a 2013-as Emlékév programjához. Ifjúkori álmom és vágyaim között szerepel, hogy megérjem azt az időt, amikor az évszázadok alatt megkopott, történelmi rangját vesztett város érdemének megfelelő fényét visszaszerzi.

Hitem szerint a jövőnket és emberi kapcsolataink alakulását jelentős mértékben befolyásolja a múltunk iránt érzett tisztelet és annak értékeihez való ragaszkodásunk. Meggyőződésem, hogy a korona a város lakosságának önkéntes felajánlásaiból történő megvétele, a „mi városunk” érzetét és az egymás iránt érzett tiszteletét erősítené a város lakóiban. Remélem, hogy ezzel a felajánlásommal teret nyithatunk annak a folyamatnak, amelynek eredményeként olyan emlékhelyhez juthat a város, ahová valamennyi koronázó kegyszer egy napon visszatalál méltó helyére.”

Közadakozás

A kiállításnak helyet adó Panorama Offices marketing igazgatója, Pelikán Gábor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy mindenképpen csatlakozni kívántak a közadakozáshoz:„ mind a kiállítás teljes bevételének összegét, mind az aukció teljes bevételét a Panorama Offices Halmay Tivadar úrral közösen felajánlja a Szent Korona másolatának megvásárlására a közadakozás keretében.”

A Panorama Offices földszinti rendezvénytermében, október 24-én nyíló kiállítást október 25-től november 21-ig tekintheti meg a közönség. A belépőnek nincs szabott ára, bárki tetszés szerinti felajánlást tehet a kiállítás megtekintésére a közadakozás keretében.

A „Szent István és lovasa” című festmény árverését november 22-én tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik