Belföld

Félmilliárdos fejlesztés egy mosonmagyaróvári középiskolában

Két nyertes pályázat eredményeként összesen csaknem félmilliárd forintos fejlesztést hajthatott végre a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium - közölte a város önkormányzata.

Az épület energetikai fejlesztését 150 millió forintból hajthatták végre, és a költségek 85 százalékát fedezték uniós és kormányzati forrásból. Az önkormányzat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal közösen nyerte el egy modern természettudományos oktató laboratórium kialakításának és felszerelésének költségeit. Az önrész nélküli pályázaton 319 millió forintot kaptak e célra – írták.

Jelezték azt is: a megvalósításra a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnáziumhoz tizenegy környékbeli általános iskola csatlakozott, hogy térségi szintű természettudományos oktatási hálózatot teremtsenek. Noha a projektzárás időpontja a jövő év közepe, a partnereknek már csak néhány teendőjük maradt, köztük pedagógusok képzése a laboratórium használatára, valamint szaktanári segédlet készítése a végezhető kísérletek tételes és kidolgozott leírásával. Segédlet készül az emelt szintű érettségi összes kísérletéről, tanulói munkafüzetekkel, digitális tananyagokkal.

“Annál jobb beruházás, mint elősegíteni diákjaink fejlődését, az oktatás színvonalának emelkedését, nem létezik” – mondta Nagy István (Fidesz), a város polgármestere.

Kiemelte: olyan városban fejlődik ezekkel a beruházásokkal a természettudományos képzés, ahol akár helyben is folytathatják tanulmányaikat a diákok, hiszen Mosonmagyaróváron működik Európa legrégebbi agrártudományi egyetemi képzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik