Belföld

Esztergom ismét sötét

Közvilágítás Esztergom (közvilágítás, esztergom, )
Közvilágítás Esztergom (közvilágítás, esztergom, )

A felszámolás alatt álló TIVI Kft. ismét megkezdte Esztergomban a lámpatestekből az izzók kiszerelését - tájékoztatott a polgármester.

Tétényi Éva a távirati irodának megismételte, a szerződéstől a képviselő-testülettől kapott felhatalmazás alapján állt el, mert a társaság határidőre nem állította helyre a közvilágítást, és nem tett eleget tételes elszámolási kötelezettségének.

Közbeszerzést írnak ki

A polgármester tájékoztatása szerint egy új közbeszerzési eljárás eredményéig szerződést kötöttek az E.ON-nal a világítás helyreállítására és áramszolgáltatásra, mivel a közvilágítás biztosítása kötelező önkormányzati feladat, továbbá 500 izzót rendeltek, melyekkel a TIVI által leszerelt világítótestek pótolhatók.

“Amikor a törvények egy állami közszolgáltatónak nem engedik, hogy szüneteltesse a szolgáltatást, akkor érthetetlen, hogy egy felszámolás alatt álló magánvállalat ellen nem lehet fellépni. A történtek után fogalmunk sincs, hogy kitől lehetne védelmet kérni” – mondta Tétényi Éva, hozzátéve, hogy az önkormányzat minden jogi lépést megtett a helyzet rendezésére.

Fotó: MTI, Kovács Attila

Kitekerték az izzókat

Esztergomban a város közvilágítását ellátó társaság augusztusban kezdte meg a szolgáltatás megszüntetését, mert az önkormányzat 2013-ban még nem fizetett a közvilágításért. Mivel a lámpatestek egy része a társaság tulajdona, a kikapcsolást az izzók kiszerelésével oldották meg. A szolgáltatónak egy bank adott hitelt a közvilágítás korszerűsítésére, majd a társaság fizetésképtelensége után a követelést eladta egy követeléskezelő cégnek, ezért jogi vita tárgya, hogy az önkormányzat kinek fizessen a világításért.

Kinek fizessenek?

A város fizetési szándéka jeléül félévi díjat, 40 millió forintot törvényszéki letétbe akart helyezni a szolgáltató számára, ezt azonban a törvényszék elutasította. Az önkormányzat megfellebbezte a döntést. A szolgáltató felszámolóbiztosát, Schuster Zsófiát az MTI-nek nem sikerült elérni, de néhány nappal ezelőtt a társaság közölte, hogy megalapozatlannak tartja és nem fogadja el az önkormányzat elállását a koncessziós szerződéstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik