Belföld

Szakállas reptérvita Dunakeszin

Mindenki-mindenki ellen: ellenzéki pártok, civilek, zöldek és sportklubok, no meg az önkormányzat évek óta tartó csatái közepette talán a hónap végéig újra indulhat a városban a sportrepülés és egyszer majd lehet egy sportközpont is.

A dunakeszi önkormányzat szabálytalan repülésekre és a zaj elleni lakossági tiltakozásokra hivatkozva az elmúlt években többször, legutóbb idén nyáron betiltotta a sportrepülőtér működését. Perek és ellenperek zajlottak és zajlanak az évtizedek óta ott működő repülőklubok és az önkormányzat között. Volt már közbeszerzés is a reptér üzemeltetésére, amit egy külső cég megnyert, de mire dolgozni kezdett volna, a közbeszerzés alapját adó önkormányzati döntést a kúria megsemmisítette. Hírek jelentek meg a reptér területére tervezett nagy sportközpont építéséről, az ellene folytatott tiltakozásokról, szóval volt itt már minden.

Békülékenyebb hangon

A kérdés rendezésével megbízott alpolgármester, Erdész Zoltán legutóbb azt nyilatkozta, hogy hivatalba lépésük első percétől kezdve ismeri a lakosság a városvezetés terveit. Ezek között szó van sportközpont építéséről, vízi sporttelep létesítéséről és koncerttermet is tartalmazó zeneiskola kialakításáról. Mindenről társadalmi vitát szerveznek, de semmit nem akarnak a lakosság akarata ellenében megvalósítani. Az ötletek fent vannak az önkormányzati honlapon, de csak a támogatott projektekből lesz valami – hangsúlyozta videonyilatkozatában.

Fotó: iho.hu, Márványi Péter

Indulhat a repülés

A repülőtér területére tervezett, számtalan focipályát és uszodát is magába foglaló sportközpont ellen nemcsak a repülőklubok, hanem több városi civil szervezet, zöldek és sportklubok is tiltakoztak. A masszív ellenállás hatására – persze ellenzéki összeesküvést emlegetve – a város elállt a grandiózus tervektől, majd a fenti engedékenyebb hangon fordult a lakossághoz.

Az alpolgármester azt is ígérte, hogy október végére megállapodás születhet legalább a reptér üzemben tartását korábban is végző Malév Repülőklubbal a repülések folytatásáról. Benedek János, a klub elnöke megerősítette a Dunakanyar24.hu érdeklődésére, hogy éppen ma reggel kapták meg a szerződés több körben egyeztetett és végleges változatát a polgármesteri hivataltól. Így szerinte nincs akadálya, hogy néhány nap múlva aláírják azt, ha pedig a képviselőtestület is rábólint az októberi ülésén, akkor a hónap végén valóban újból felszállhatnak a gépek a dunakeszi sportrepülőtérről.

Az Opitz kimarad

Pontosabban felszállhat a korábbi gépek fele. Ugyanis a másik ott működő klub, az Opitz Nándor nevét viselő csapat, amely jelenleg Budaörsön és Gödöllőn dolgozik tovább, nagy valószínűséggel nem köt most szerződést az önkormányzattal. A testület ajánlata a folytatásról ugyanis egyértelműen hátrányosabb helyzetbe hozná őket, mint amit a 2018-ig hatályban lévő – ingyenes reptérhasználatot biztosító – szerződésük tartalmaz. Vezetőjük, Vámosi Miklós a napokban azt nyilatkozta az iho.hu repülési szakújságírójának, hogy nem ismerik pontosan, mit ír alá a másik társaság, de ők ragaszkodnak a saját igazukhoz. A tárgyalások ettől még velük is folytatódhatnak, mint ahogy biztosan mennek tovább a perek is, amit az önkormányzattal egymás ellen indítottak.

A sportközpontról pedig majd egy következő körben újra indulhatnak az egyeztetések. Más kérdés, hogy ezt ebben a választási ciklusban bevállalja-e még a jelenlegi városi testület Dunakeszin.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik