Belföld

Viharos szélre figyelmeztetnek

Öt megyére a jelentős mennyiségű csapadék, további három megyére a várható viharos erejű szél miatt adott ki narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat szerdán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az MTI-hez kora reggel eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: a hajnali óráktól északira, északnyugatira forduló szél fokozatosan erősödik. Főként a délutáni óráktól a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén már viharos széllökések is várhatók, a Bakony és a Balaton térségében 90 kilométer/óra feletti széllökés is előfordulhat. Az esti órákig erősödik a szél, majd az éjszaka második felében mérséklődik.

Az OMSZ közlése szerint sokfelé várható kiadós csapadék. Főként a keleti és középső tájakon 24 óra alatt több helyen 20 milliméter körüli, vagy azt meghaladó csapadék hullhat, keleten helyenként 30 milliméter feletti csapadékra is lehet számítani. Az eső, zápor mellett az ország keleti felén zivatarok is előfordulhatnak – tették hozzá.

Az ország egész területén érvényben van első-, vagy másodfokú figyelmeztetés a 24 óra alatt lehulló sok eső, illetve az erős szél miatt.

Jelentős mennyiségű csapadék hull

A várt legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres sebességet is meghaladhatják, ezért másodfokú figyelmeztetést adtak ki Fejér, Somogy, és Veszprém megyére. Ugyancsak a viharos szél miatt Baranya, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas, Zala és Pest megyére, valamint Budapestre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A várható jelentős mennyiségű eső miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, mivel ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat.

Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Pest megyére, valamint a főváros területére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a szerdán várható sok eső miatt.

Ajánlott videó