Belföld

Újraindul a cigányozó polgármester pere

bíróság (bíróság, ítélet)
bíróság (bíróság, ítélet)

A Kúria döntött: újraindul a per Kiskunlacháza polgármester és az Egyenlő Bánásmód Hatóság közt - közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

„A vita tárgya az, hogy zaklatásnak minősül-e a polgármester beszéde, amelyben a város roma lakosait tette felelőssé egy 15 éves lány brutális meggyilkolásáért”. Répás József 2008. november 28-án arról szónokolt, hogy „Kiskunlacházán nincs helye az erőszaknak, nincs helye a bűnözőknek, Kiskunlacházán elég volt a romaerőszakból! […] Most már nem hagyjuk, hogy ellopják a javainkat, megverjék az időseket és meggyalázzák a gyermekeket. Ma még mi vagyunk többen.” Később ilyen tartalmú írásai jelentek meg az önkormányzat lapjában – emlékeztetett a civil jogvédő szervezet.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Azóta kiderült, a gyilkosságot nem romák követték el. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2010-ben nemcsak azt mondta ki, hogy a polgármester megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt, hanem zaklatásnak minősítette cigányellenes megnyilvánulásait is. A politikus ezt nem fogadta el, bíróságon támadta meg a hatóság határozatát, amelyet a Fővárosi Törvényszék tavalyi jogerős ítélete hatályon kívül helyezett. A Kúria kedden úgy döntött, hogy meg kell ismételni a bírósági eljárást, mert a korábban eljáró bíróság nem tett eleget indoklási kötelezettségének. Az EBH vizsgálata a Magyar Helsinki Bizottság kérelmére indult, a szervezet beavatkozóként részt vett a perben is.

2010 áprilisában az országos visszhangot kiváltó gyilkossági ügy tárgyalása a vádirat ismertetésével kezdődött, majd a vádlott meghallgatásával folytatódott a Pest Megyei Bíróságon. Az ügyész aljas indokból elkövetett emberöléssel, erőszakos nemi közösüléssel és kifosztással vádolta P. Józsefet, aki egybefüggő vallomást nem kívánt tenni, de a bíró kérdéseire viszonylag folyamatosan válaszolt. A kiskunlacházai kislány emlékére egyébként azon a helyen, ahol holttestét megtalálták, emlékmű áll. Közadakozásból, önkormányzati támogatásból és a Gój motorosok felajánlásaiból készült az emlékmű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik